Virus, joka houkutteli uhrinsa ansaan rakkaudella

Kymmenen vuotta sitten tapahtui jotakin, joka muutti suuren yleisön käsityksiä verkossa vaanivista riskeistä. Eilen tuli nimittäin kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Filippiineiltä ampaisi pahaa aavistamattomien ihmisten sähköposteihin virus, joka houkutteli uhreja yksinkertaisen sanoman turvin: "I love you" eli "Minä rakastan sinua".

Vielä tuolloin ihmiset jopa uskoivat saaneensa sähköpostia joltakin ihailijaltaan, palomuurien toiminta oli mitä oli eikä liitetiedostoja osattu varoa kuten nykyään. Tuolloin oli siis mitä otollisin ajankohta ILOVEYOU-otsikolla kulkevalle rakkauskirjemadolle, joka tartutti viikossa yli 50 miljoonaa konetta ja aiheutti mittavat taloudelliset vahingot.

Tietoverkkoja kaatui, kun mato ylitti niiden kapasiteetin lähettäessään eteenpäin valtavat määrät rakkauden sanomaan käärittyä haitallista liitetiedostoaan.

ComputerWorld.com kertoo, että kymmenen vuotta sitten tietokoneviruksen lähettäminen ei ollut edes rikos Filippiineillä. ILOVEYOU-madon kehittivät ja lähettivät Reomel Ramones ja Onel de Guzman. Heidän tarkoituksenaan ei ollut vaarantaa tietoja tai hyötyä mitenkään tilanteesta. He vain halusivat nähdä luomuksensa toiminnassa.

ILOVEYOU ei ollut ensimmäinen massoittain sähköpostissa kulkeva haittaohjelma, mutta se oli ainutlaatuinen siinä mielessä, että sillä ei ollut rajoja, toteaa Roger Thompson tietoturvayhtiö AVG:sta. Melissa, joka oli ensimmäisiä haitallisia liitteitä kuljettava sähköpostimato lähetti itsestään kopioita vain viiteenkymmeneen osoitekirjassa olevaan osoitteeseen. ILOVEYOU puolestaan lähetti itsensä kaikkiin mahdollisiin osoitteisiin ja jatkoi vain lähettämistään.

-Se ei vain osannut olla hiljaa, Thompson sanoo.

BBC toteaa teknologiasivuillaan, että viruksen nerokkuus ei perustunut niinkään teknologisiin näkökohtiin, vaan siihen mitä postin ohessa olleen haitallisen liitetiedoston väitettiin sisältävän. ILOVEYOU -sähköpostin ohessa oli LOVE-LETTER-FOR-YOU -liitetiedosto, jota monikaan uhri ei kerta kaikkiaan pystynyt olemaan avaamatta. Tiedoston avaaminen kuitenkin käynnisti hyökkäyskoodin, joka ujuttautui uhrin sähköpostilistalle ja alkoi jälleen lähettää itseään eteenpäin. Ja kun sähköpostit tulivat tutuista osoitteista, ei niitä osattu epäillä.

Lue myös:

    Uusimmat