Virossa jopa 600 hiv-tartuntaa tänä vuonna

Virossa on kirjattu yhä enemmän sukupuoliyhteydessä saatuja hiv-tartuntoja. Eniten tartunnan saajia on nuorten aikuisten keskuudessa.

Viron aikuisväestöstä prosentilla saattaa Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan olla hi-virustartunta. Tartuntoja on vuosien kuluessa rekisteröity yli 6000, mutta niitä voi olla jopa kaksi kertaa enemmän.

Tämän vuoden aikana Virossa on kirjattu noin 600 hiv-tartuntaa, niistä pari on ollut vastasyntyneillä, lisäksi 40 ihmisellä tartunta on muuttunut aidsiksi.

Uusia virustartuntoja on löytynyt eniten Tallinnasta, missä on paljastunut kolmasosa kaikista tartunnoista. Muita suuren määrän alueita ovat Itä-Virunmaan maakunta ja sen suurin kaupunki Narva. Siellä hi-viruksen on saanut joka 12. iältään 15-29 -vuotias asukas, ja uusia tartuntoja löytyy koko ajan lisää.

Samalla tavalla koko maassa eniten tartunnan saajia on pari-kolmekymppisten miesten, ja 15-34 -vuotiaiden naisten joukossa.

Viro ei ole saanut hivin leviämistä kuriin niin sanotuissa riskiryhmissä - ennen kaikkea piikittävien narkomaanien, huumeidenkäyttäjien parissa, joita on alan tutkimusten mukaan lähes 14 000. Siksi virolaisilla saatta olla edessään ikävä tilanne: hiv-tartunnat alkavat levitä niin sanotun normaaliväestön keskuudessa. Toisin sanoen, alkaisi hivin toinen aalto. Siihen viittaisi tartuntojen nopea kasvu viime vuonna ja hivin leviäminen entistä enemmän seksin kautta.

Lue myös:

    Uusimmat