Mainos

Virossa jopa 600 hiv-tartuntaa tänä vuonna

Virossa on kirjattu yhä enemmän sukupuoliyhteydessä saatuja hiv-tartuntoja. Eniten tartunnan saajia on nuorten aikuisten keskuudessa.

Viron aikuisväestöstä prosentilla saattaa Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan olla hi-virustartunta. Tartuntoja on vuosien kuluessa rekisteröity yli 6000, mutta niitä voi olla jopa kaksi kertaa enemmän.

Tämän vuoden aikana Virossa on kirjattu noin 600 hiv-tartuntaa, niistä pari on ollut vastasyntyneillä, lisäksi 40 ihmisellä tartunta on muuttunut aidsiksi.

Uusia virustartuntoja on löytynyt eniten Tallinnasta, missä on paljastunut kolmasosa kaikista tartunnoista. Muita suuren määrän alueita ovat Itä-Virunmaan maakunta ja sen suurin kaupunki Narva. Siellä hi-viruksen on saanut joka 12. iältään 15-29 -vuotias asukas, ja uusia tartuntoja löytyy koko ajan lisää.

Samalla tavalla koko maassa eniten tartunnan saajia on pari-kolmekymppisten miesten, ja 15-34 -vuotiaiden naisten joukossa.

Viro ei ole saanut hivin leviämistä kuriin niin sanotuissa riskiryhmissä - ennen kaikkea piikittävien narkomaanien, huumeidenkäyttäjien parissa, joita on alan tutkimusten mukaan lähes 14 000. Siksi virolaisilla saatta olla edessään ikävä tilanne: hiv-tartunnat alkavat levitä niin sanotun normaaliväestön keskuudessa. Toisin sanoen, alkaisi hivin toinen aalto. Siihen viittaisi tartuntojen nopea kasvu viime vuonna ja hivin leviäminen entistä enemmän seksin kautta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.