Mainos

Virossa ihmetellään puolueiden hurjia vaalilupauksia

Viron valtiovarainministeriön selvityksen mukaan lähes kaikkien puolueiden lupaukset ylittävät reippaasti valtion maksukyvyn. Viron parlamenttivaalit pidetään ylihuomenna.

Viron puolueet kalastelevat ylihuomenna pidettävissä parlamenttivaaleissa ääniä poikkeuksellisen reippailla vaalilupauksilla.

Kansalaisille on luvattu parempaa palkkaa, isompia eläkkeitä, alempia veroja ja jopa ilmaisia tietokoneita.

Viron valtiovarainministeriö toppuutteli vaalihuumaa julkaisemalla loppuviikosta laskelman, jonka mukaan lähes jokaisen puolueen lupaukset ylittävät roimasti valtion maksukyvyn.

Ilves jyrähti nukkuvien puolueelle

Kaikkein avokätisimmin rahaa on ministeriön selvityksen mukaan jakamassa vaalien voittajaksi povattu, talousministeri Edgar Savisaaren johtama keskusta.

Lievästi vasemmistolainen hallituspuolue lupaa vaalikauden aikana yli kolminkertaistaa valtion työntekijöiden keskipalkan 25 000 kruunuun (noin 1600 euroon) sekä korottaa roimasti keskimääräisiä eläkkeitä.

Yhteensä keskustan lupauksille kertyisi neljässä vuodessa hintaa yhteensä 174 miljardia kruunua (yli 11 mrd euroa), valtiovarainministeriö laskee. Summa on iso, sillä Viron valtion koko ensi vuoden budjetti on vain vajaat 76 miljardia kruunua.

Reilusti isompia eläkkeitä lupaa myös pääministeri Andrus Ansipin reformipuolue, joka toisaalta haluaa myös pudottaa tuloveroasteen 22:sta 18 prosenttiin. Reformipuolueen vaalilupaukset maksaisivat ministeriön laskelman mukaan 112 miljardia kruunua.

Suurimpien oppositiopuolueiden vaalilupausten hintalaput vaihtelivat 108-128 miljardin kruunun välillä. Maltillisimmin rahaa jakaisivat Viron vihreät, vain 41 miljardia kruunua.

Inflaatio uhkaa niellä korotukset

Viron puolueiden vaalilupauksia:

Hallituspuolueiden lupaukset näyttävät purevan, sillä tuoreet gallupit ennustavat niitä vaalien selviksi voittajiksi.

Talouden asiantuntijoita vaalilupaukset hirvittävät, sillä Viron talouden raju kasvu on tähän astikin ollut pitkälti velkarahan varassa. Tuottavuus ei ole kohentunut läheskään viime vuonna 11,5 prosenttiin kiihtyneen talouskasvun tahdissa.

- Jotta valtio voisi maksaa enemmän palkkaa, eläkkeitä tai tukia, sen pitää kerätä myös enemmän verotuloja, Hansapankin ekonomisti Maris Lauri vääntää rautalangasta Eesti Päevalehden kirjoituksessaan.

Niitä pitäisi irrota etenkin yksityiseltä sektorilta, jolle rajut palkankorotukset ovat myrkkyä. Yritysten riesana on Virossa myös työvoimapula, joka jarruttaa jo kasvua monella alalla. Seuraavan hallituksen pitäisikin nopeasti ratkaista, miten Viro tulevaisuudessa suhtautuu ulkomaisen työvoiman tuloon.

Jotkut analyytikot ovat varoitellet, että palkkojen ja eläkkeiden entistäkin nopeampi nousu saattaa laukaista Virossa jopa hyperinflaation. Inflaatio on nyt kiihtynyt jo viiteen prosenttiin, ja se on keskeinen este Viron liittymiselle yhteisvaluutta euroon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.