Suomi ja Viro Brysseliin vastustamaan yhteistuumin siirtolaiskiintiöitä

Suomi ja Viro lähtevät huomenna Brysselissä alkavaan EU-huippukokoukseen vastustamaan EU-komission ehdottamia siirtolaiskiintiöitä.

Pääministerit Juha Sipilä (kesk.) ja Taavi Roivas kertoivat tänään Tallinnassa olevansa asiassa hyvin samoilla linjoilla.

Viro julkaisi iltapäivällä oman kantansa: komission Virolle esittämä turvapaikanhakijoiden määrä on liian suuri ja ihmisten siirtäminen Kreikasta ja Italiasta muihin EU-maihin voi perustua vain vapaaehtoisuuteen.

Suomi ei ole vielä ilmaissut virallista kantaansa, mutta asiasta keskustellaan hallituksessa perjantaina, Sipilä sanoi.

– Lähtökohtana on ollut vapaaehtoisuuden käytäntö, Sipilä totesi ensimmäisellä Viron-vierailullaan pääministerinä.

Moni muukin maa nurisee kiintiöistä. Muun muassa Ranska ja Saksa, joihin ohjattaisiin lähes 40 prosenttia 40 000 turvapaikanhakijasta, haluavat reilumpaa taakanjakoa.

Roivas: Venäjä-pakotteita jatkettaneen 

Myös Venäjän pakotteita koskevat näkemykset ovat Roivasin mukaan lähellä toisiaan. Hän ennakoi muun muassa Itä-Ukrainan kiihtyneiden taistelujen vuoksi, että EU jatkaa Venäjän-vastaisia pakotteita.

– Tietenkin ymmärrämme, että Minskin sopimuksen täydellisestä noudattamisesta on selvästi liian varhaista puhua. Se tarkoittaa sitä, että meillä ei ole juhannuksen jälkeisessä kokouksessa muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa pakotteita, Roivas sanoi.

– Huolestuneina seuraamme tilannetta, Sipilä totesi Itä-Ukrainasta.


OIKAISU: Tämä STT:n juttu sisältää useita virheitä. Olemme julkaisseet 10.6.2015 oikaisun: Oikaisu juttuun Suomen ja Viron siirtolaislinjauksista  


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja