Mainos

Virolaistutkija: Venäjä tiedusteli Helsingin edustalla

Ruotsin viimesyksyisen sukellusvenejahdin ja Helsingin edustalla havaitun vedenalaisen kohteen välillä on yhtymäkohtia, arvioi virolainen maanpuolustusasiantuntija.    

Viron kansainvälisen maanpuolustustutkimuslaitoksen ICDS:n johtajan Martin Hurtin mukaan on todennäköistä, että molemmissa tapauksissa on kyse vieraan vallan suorittamasta tiedustelutehtävästä.  

– On luonnollista uskoa, että kyseessä on Venäjä, kuten kylmän sodan aikana, Hurt sanoo.  

Hurtin mukaan Venäjä haluaa saattaa tietonsa muiden maiden strategisista kohteista ajanmukaiselle tasolle. Venäjän tiedustelutietojen taso on päässyt rapistumaan Neuvostoliiton ajoista.  

Neuvostoliiton kylmän sodan aikaiset kartat paljastavat, miten tarkasti esimerkiksi Ruotsin strategiset kohteet olivat tuolloin suurvallan tiedossa, Hurt sanoo.  Kaiken kaikkiaan turvallisuustilanne Itämeren alueella on Hurtin mukaan kiristynyt huomattavasti.   

– Ei ole mitään syytä uskoa, että tämä kehittyy myönteiseen suuntaan, Hurt sanoo.  

Hurt, joka on aiemmin työskennellyt Viron puolustusministeriössä ja Viron puolustusvoimien pääesikunnassa, nostaa esiin Venäjän tehostetun harjoitustoiminnan kuuden viime kuukauden aikana.

Venäjän armeija on havainnut ja korjannut puutteita toiminnassaan ja näin nostanut valmiuttaan.  

Toinen suuri muutos on lisääntynyt Naton läsnäolo Baltian maissa ja Puolassa.  

– Joukot eri Nato-maista ovat harjoitelleet täällä. Kaikki maat Itämeren alueella ovat lisänneet valmiuttaan. Itämerellä lennetään enemmän ja liikutaan enemmän laivoilla.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja