Mainos

Virolaisasiantuntija: Suomi toimi oikein sukellusvenejahdissa

Viron parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja kiittelee Suomen toimintaa parin viikon takaisessa sukellusvenejahdissa.

Marko Mihkelson sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että kukaan ei voi sanoa, oliko kyseessä sukellusvene, tai minkä valtion alus Suomen aluemerellä olisi mahdollisesti käynyt.

Viime kuun lopussa tehtiin Helsingin edustalla vedenalainen havainto ja etsintöjen aikana mereen pudotettiin käsisyvyyspommeja.

Puolustusasiantuntija korostaa, että Venäjä testaa naapureidensa ja tietysti Naton puolustusvalmiutta maalla, merellä ja ilmassa.

– Venäjä on aktiivinen ja aggressiivinen näyttämään voimiaan moneen suuntaan. Itämeren alue ja Baltia ovat varmasti listalla. Myös Kauko-Itä on yksi tällainen alue. Japanin puolustusministeri kertoi tapaamisessamme, että Venäjä on lisännyt viimeisten parin vuoden aikana siinä suunnassa harjoituksia ja ilmatoimintaa kylmän sodan tasolle.

Kysymykseen, pitäisikö Viroon tuoda Naton lentokoneiden lisäksi laivoja, Mihkelson sanoo, että Nato-maiden satamissa käy säännöllisesti jäsenmaiden sota-aluksia.

– Toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa Tallinnan satamaan pitäisi saapua vierailulla myös sukellusvene. Saksalainen sukellusvene.

Mihkelson sanoo, että kaikkein paras näyttö Naton läsnäolosta on näkyvyys. Kolmella Baltian maalla onkin tarkoitus suurentaa rotaatio-periaatteella toimivien Nato-joukkojen kokoa prikaatin vahvuiseksi.

Virossa historiallinen sotaharjoitus

Tällä hetkellä Virossa on käynnissä maan historian suurin sotaharjoitus. Siili-operaatioon osallistuu yhteensä 13 000 virolaista ja ulkomaista sotilasta. Sotilasasiantuntija sanoo MTV Uutisille, että Siili on selvästi näyttänyt virolaisten sataprosenttisen puolustustahdon. Kohutun reserviläiskirjeen tapaan, Siilin aikana on ensimmäistä kertaa muun muassa jaettu Viron reserviläiset sodanajan palveluspaikoille ja tehtäviin.

Ensimmäistä kertaa Virossa testataan myös muun muassa maakohteiden ilmapommituksia.

Mihkelsonin mukaan Venäjän ja länsimaiden konfliktin loppumisesta edes joidenkin vuosien kuluessa ei ole selkeää näyttöä. Virolaisasiantuntija pitää varsinkin huomista Voitonpäivää mahdollisena kohtana, jolloin Ukrainan kriisi saattaisi leimahtaa uudelleen liekkeihin.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan mukaan Venäjän sotilasliikenne maalla, merellä ja ilmassa on lisääntynyt selvästi. Samalla erilaisten sotaharjoitusten määrä on moninkertaistunut.

– Sukellusveneidenkin määrä on huomattavasti kasvanut. Olivat ne sitten koeajossa tai eivät.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.