Mainos

Viro saattaa lopettaa Subutexin apteekkimyynnin

Muun muassa heroiinin korvaushoidossa käytettävää Subutexia voi toistaiseksi hankkia Virosta laillisesti paikallisella reseptillä. Sosiaali- ja terveysministeriön tietojen mukaan Subutexia hakee säännöllisesti Virosta arviolta 550-600 suomalaista.

Viro saattaa lopettaa Subutexin myynnin apteekeissa. Vastedes Subutexia saisi Virossakin Suomen tapaan vain valvotuista hoitopaikoista.

Aie tuli esille sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän ja hänen virolaisen kollegansa Maret Maripuun tapaamisessa.

- Aikataulusta ei ollut puhetta, mutta ihan realistisena vaihtoehtona se oli heillä esillä, Hyssälä sanoo.

Muun muassa heroiinin korvaushoidossa käytettävää Subutexia voi toistaiseksi hankkia Virosta laillisesti paikallisella reseptillä. Viron Schengen-jäsenyys tekee kuitenkin kaikkien huumaavien lääkkeiden tuonnista laitonta, jos siihen ei ole Suomesta saatua lupaa. Sen pelätään johtavan entistä laajempaan ja organisoidumpaan salakuljetukseen.

Hyssälä uskoo lääkkeiden hankinnan Virosta kuitenkin vaikeutuvan, kun lääkäreille saadaan tieto, että kyse on jatkossa huumausainerikoksesta. Asiasta on tarkoitus tiedottaa tehokkaasti niin Virossa kuin Suomessa.

- Lisäksi Viron laki tiukkenee siten, että perusteettomia lääkereseptejä kirjoittaneet lääkärit voivat määräajaksi menettää lääkärinoikeudet. Se on kova pelote, Hyssälä sanoo.

Valvontaa helpottaa myös Virossa keväällä käyttöön tuleva sähköinen lääkeresepti. Siitä apteekit näkevät heti, jos sama henkilö on hankkinut epäilyttävän runsaasti huumaavia lääkkeitä.

Sosiaali- ja terveysministeriön tietojen mukaan Subutexia hakee säännöllisesti Virosta arviolta 550-600 suomalaista, pääosin laillisesti. Huomattava osa lääkkeistä päätyy kuitenkin pimeille markkinoille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.