Mainos

Virastokissa Pörri sai seitsemänvuotisen työuransa kunniaksi henkilökortin: "Hän ei tiettävästi aio vielä eläköityä"

Pyhtään kunnanvirastossa työskentelee tavallisen hallintoväen lisäksi virastokissa. Seitsemän vuotta työpaikalla viihtynyt kissa listattiin muutama vuosi sitten kunnan viralliseksi työntekijäksi ja hiljattain hänelle annettiin myös oma henkilökortti.

Pörri tulee yleensä töihin aamulla samoihin aikoihin muiden työntekijöiden kanssa. Jonain päivänä Pyhtään kunnanviraston ensimmäinen työntekijä päästää ovella jo odottelevan virastokissan sisään, joskus Pörri saapuu viraston asiakkaiden matkassa. Kesäisin kissa loikkaa avoimesta ikkunasta.

– Pörri pitää ihmisistä ja on sosiaalinen kissa. Uskon, että kissa alkoi käydä töissä, koska hän viihtyy meidän seurassamme, hallintojohtaja Matti Rupponen kertoo.

Pörri on jo hyvin tuttu näky Pyhtään kunnanvirastolla, sillä kissa on käynyt töissä säännöllisesti noin seitsemän vuotta. Erityisesti kesäisin Pörri käy töissä ahkerasti, mutta syksyinen räntä- tai vesisade sekä talven kovat paukkupakkaset saattavat saada kissan jäämään kotiin.

– Lehtitietojen mukaan Pörri-kissa on 11-vuotias. Ikä varmasti painaa jo, eikä Pörri siksi saavu töihin enää yhtä usein kuin aikanaan.

Muutama vuosi takaperin Pörri listattiin kunnan työntekijöiden joukkoon nettisivu-uudistuksen yhteydessä. Pari viikkoa sitten Pörrille myönnettiin oma henkilökortti virastotalolle.

– Tämä oli vaihteenhoitajan idea, jolle me kaikki olimme hyvin myöntyväisiä, Rupponen kertoo.

Kissa on erinomainen asiakaspalvelija

Virastokissan työtehtäviä ovat asiakaspalvelu ja strategian toimeenpano. Kissa toteuttaa kunnan strategiaa olemalla oma itsensä – eli kissa. Hän tekee kunnanvirastosta kotoisan paikan asioida ja tuo läsnäolollaan kuntalaisille hyvää mieltä. Työpaikalla Pörri on hyvän asiakaspalvelijan maineessa.

– Kun kunnanvirastossa käy vieraita, meiltä ensimmäisenä kysytään, onko Pörri tänään töissä. Silloin, kun hän ei ole täällä, häntä kaivataan. 

Rupposen mielestä moni asiakaspalvelija voisi ottaa Pörristä oppia.

– Pörri kohtaa kaikki ihmiset samanarvoisina. Hän suhtautuu lähimmäiseen mutkattomasti kokoon ja ulkonäköön katsomatta.

Rupponen ei osaa vielä kertoa, etsitäänkö Pörrin työtehtäviin seuraajaa, mikäli tämä joku päivä jättäytyy työtehtävistään. Iäkkään kissan eläköitymisestä ei ole keskusteltu. Toistaiseksi Pörri viihtyy työelämässä.

– Pörri ei ole myöskään ilmaissut halua edetä urallaan ylemmäksi, vaikka hänellä selvästi on pomottamiseen taipuvaisia luonteenpiirteitä.

Pörrin johtamishaluinen luonne näkyy työpaikalla siten, että kissa tahtoo vallata muiden työntekijöiden työtuoleja. Lisäksi hän vahtii tiukkasilmäisesti muiden puuhia.

– Tähän tuolinvaltaajaan on totuttu tässä työpaikassa. Koska emme tohdi pyytää Pörriä poistumaan, etsimme sitten toisen istumapaikan, Rupponen nauraa.

Mikäli virastotalolla pidetään kokouksia, kissa saattaa osallistua myös niihin. Äänestysvaltaa hänellä ei kuulemma kuitenkaan ole, mutta puhevaltaa hän käyttää.

– Yleensä Pörri käyttää puhevaltaa siihen, että hän ilmoittaa haluavansa poistua kokouksesta.

Virastotalossa eletään kissanomistajan arkea

Vaikka Pörrin varsinainen koti sijaitseekin virastotalon läheisessä talossa, kunnan työntekijät ovat päässeet työpaikalla hyvin osaksi lemmikinomistajien arkea. Rupponen muistaa Pörrin seitsemänvuotisen työuran ajalta tapauksen, jolloin kissa oksensi sosiaalijohtajan huoneen lattialle.

– Hän oli ilmeisesti syönyt jotain sopimatonta. Tämä oksennustapaus jäi kylläkin ainoaksi.

Rupponen kuvailee Pörrin luonnetta hyvin fiksuksi ja hellyydenkipeäksi. Kun Pörri on työpaikalla, se vaatii rapsutuksia kaikilta.

– Hänellä on hyvin kissamainen tapa tulla kiehnäämään jalkaan ja pyytämään huomiota, kunnes hän saa sitä.

Työyhteisölle Pörri on ilmeisen tärkeä, koska kaikki pitävät sen läsnäolosta.

– Kissaa rapsuttaessa huolet helpottavat. Aina, kun Pörri saapuu töihin, hän pelastaa meidän kaikkien päivän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.