Vinkkejä verhojen hankintaan

Kevätauringon paistaessa kuraisten ikkunoiden läpi tulee halu pestä lasit ja vaihtaa verhot. Tavaratalojen ja sisustusliikkeiden verhokangasvalikoimat ovat valtavat, ja ripustus- ja kiinnityssysteemeistä löytyy toinen toistaan kiehtovampia ja mielikuvituksellisempia vaihtoehtoja. Kuluttajalle iskee helposti valinnan vaikeus.

Verho-ostoksilla on tärkeää miettiä, millaiseen ympäristöön ja mihin tarkoitukseen verhot tulevat ja millainen tunnelma niillä halutaan luoda. Myös ripustussysteemin valinta vaikuttaa verhojen ulkonäköön ratkaisevasti. Usein asuntoihin on asennettu valmiit verhotangot tai -kiskot lautoineen kokonaistyyliä kysymättä.

Ripustustapa on kuitenkin osa sisustusta ja se tulisi suunnitella verhojen kanssa toimivaksi ja esteettiseksi kokonaisuudeksi. Kaikkiin verhokankaisiin eivät sovellu samat ripustusjärjestelmät. Siksi talonrakentajien olisi parempi jättää ikkunoiden somistus kokonaan asukkaiden huoleksi, koska nämä mahdollisesti kuitenkin poistaisivat makuunsa soveltumattomat verhotangot.

Verhoilla vaikutetaan tilan tuntuun

Jos kuluttaja itse kokee neuvottomuutta verhoja hankkiessa, tarjoavat alan liikkeet mielellään neuvontaa, miten verhot voi valita ja ripustaa tyyliin ja tilaan sopiviksi. Mukaan kannattaa ottaa kodin värikartan lisäksi kaikki mahdolliset mitat kyseisestä ikkunasta tai muusta kohteesta, johon verhoja ollaan suunnittelemassa. Ikkunan etäisyys lattiasta ja sivuseinistä on myös olennaista verhoilla luotavan kokonaisvaikutelman kannalta.

Verhoilla voidaan vaikuttaa tilan tuntuun, luoda lisää valoisuutta ja avaruutta, tai pehmentää kaikuvuutta, kolkkoutta tai ylenmääräistä valkoisuutta, pienentää ja pimentää, tai vain hieman varjostaa. Esimerkiksi maahan asti ulottuvat, muhkeat samettiset suorat verhot ovat näyttävät ja juhlavat, mutta ahtaassa tilassa pieneen ikkunaan ripustettuina ne vievät huomiota muulta huoneelta. Ne myös pimentävät tilaa ja nielevät ikkunan varjoihinsa. Kapeisiin ikkunoihin kannattaakin hankkia verhotangot, jotka ylettyvät reilusti ikkunakarmien yli. Siten säästyy paljon valoa.

Verhojen tulee olla tarkoituksenmukaiset, mutta kuitenkin myös asujalle mieleiset. Sisustusliikkeissä pyrkimyksenä onkin auttaa asiakasta löytämään sopivat verhoratkaisut juuri kunkin tarpeiden ja mieltymysten mukaisesti.

Tankoja, nipistimiä, renkaita, rusetteja, kiskoja...

Perusverhojen ripustamiseen löytyy lukuisa määrä erilaisia niksejä. Perusverhoja ovat suorat ja sidotut sivuverhot sekä puoli- ja yläverhot eli kapat. Verhon yläreunan poimutus- ja laskostustavoista perinteisimmät ovat eri levyisiksi ommellut tankokujat ja peruspoimutusnauha.

Tankokujan kohdan valinnalla saa verhoihin erilaista ilmettä sen mukaan, miten alas tankokujan ompelee verhon yläreunasta. Esimerkiksi viiden sentin verhonreuna tangon yläpuolella asettuu terhakkaasti pystyyn sieville rypyille, kun taas viidentoista sentin reuna retkahtaa alaspäin, verhon materiaalista riippuen. Jäykähköstä kankaasta kaksinkertaisesti ommeltuna tällainen ratkaisu luo persoonallisen efektin reunan aaltoillessa pussimaisena.

Peruspoimutusnauhalle vaihtelua tuovat erilaiset muut laskosnauhat, jotka tosin usein vaativat runsaasti enemmän kangasta. Muun muassa kynälaskos-, ryhmälaskos-, lautalaskos- ja smokkipoimutusnauhoilla saa aikaan näyttäviä laskosverhoja. Laskosten muhkeus riippuu kankaan paksuudesta. Nauhan ja verhokankaan tulee sopia yhteen. Kokemattoman verhonompelijan kannattaakin kysyä myyjältä varmuuden vuoksi, miten hänen haluamansa laskosnauha ja verhomateriaali käyttäytyvät yhdessä, jottei tule ikäviä yllätyksiä.

Markkinoilta löytyy lukuisia erilaisia tankoja, nuppeja, renkaita, kiskoja, nipistimiä ja ripustuskoukkuja. Niiden kanssa täytyy pysyä tarkkana siinä, mikä istuu minkäkin kanssa yhteen. Kauniin ripustustavan tarjoavat myös joko itse verhokankaasta, nyöristä tai eri kankaasta valmistetut nauhat verhon yläreunassa, jotka voi solmia rusetille suoraan tangon ympärille tai renkaisiin. Laskosnauhan voi ommella nauhoilla ripustettavankin verhon yläreunaan tasaisen poimutuksen takaamiseksi. Nauhojen sijaan verhon reunaan voi ommella samaan tapaan myös lenkkejä, joista verho pujotetaan tangolle. Laskostamattomaan, jämäkkäkankaiseen kappaan puolestaan sopivat hyvin koristenipistinrenkaat ohuella tangolla.

Keväiset kaihtimet

Kaihdin on kätevä ratkaisu silloin, kun ei haluta verhojen olevan tiellä, esimerkiksi pieniin tiloihin, ahtaaseen ikkunasyvennykseen tai oveen. Sälekaihtimille ja jousimekanismilla toimiville kierrekaihtimille tunnelmallinen ja kodikkuutta luova vaihoehto on laskoskaihdin. Tämän kevään uudet, kevyet ja läpikuultavat materiaalit ovat etsineet tiensä myös kaihtimiin. Kaihtimen roolina ei olekaan enää pitkään aikaan ollut pelkästään pimentää ja suojata, vaan koristaa ja toisinaan myös läpäistä valoa.

Laskoskaihtimia löytyy moneen lähtöön poimutettuja ja rypytettyjä, mutta suosituimpia tällä hetkellä ovat vaakasuoraan laskostuvat kaihtimet. Kuosista ja materiaalista riippuen laskostusrytmillä voi saada aikaan hauskoja värileikkejä raita- ja ruutukankaista. Laskoksen leveyttä voi säätää sen mukaan, mikä kussakin kankaassa näyttää hyvältä, esimerkiksi laskoksen leveyden voi määrätä raportin eli säännöllisesti toistuvan kuvion leveys.

Uhkeita verhokokonaisuuksia

Verhojen uusiminen tietyn tyylikauden mukaisesti tai muuten erityisen juhlavasti sisustettuihin koteihin voi olla suuri urakka. Silloin tarvitaan alan asiantuntijaa suunnittelemaan ja ideoimaan uniikki verhokokonaisuus tyyliin sopivaksi. Useat verho-ja sisustusliikkeet tarjoavat tällaista palvelua. Ammattilaiselta onnistuvat myös kotiompelijasta monimutkaisilta tuntuvat puffi-, paneeli- ja lamelliverhot, sekä drapeeratut ja muotoillut verhot.

Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Aarrelanka

Lue myös:

    Uusimmat