Mainos

Vihreiden Niinistö: Kroatialaisyhtiö lienee venäläisten bulvaani

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan ydinvoimalahanke muuttui entistä epävakaammaksi ja hallituksen pitäisi keskeyttää hanke viimeistään nyt.

–  Tämä kroatialaisyhtiö on varsinainen miniyhtiö, joka omistaa pari aurinkovoimalaa. Sen takana lienee venäläinen rahoitus ja se on Rosatomin bulvaanina tässä hankkeessa. Kaikki tämä pitää nyt selvittää, vaatii Niinistö MTV:n haastattelussa.

Niinistö muistuttaa, että eduskunta edellytti, että hankkeessa piti olla vahva ydinvoimaosaaminen ja kotimainen omistus pitää olla 60 prosenttia.

– Hallitus voi suoraan todeta, että tämä hanke ei täytä kumpaakaan ehtoa. Kotimainen omistus jää 50 prosenttiin ja tätä epävarmaa kroatialaisyhtiötä ei voi pitää uskottavana ydinvoimaomistajana, sillä ei ole mitään ydinvoimakokemusta.

Niinistö muistuttaa myös, että eduskunta perusteli ydinvoimaosaamista Fortumin mukaantulolla hankkeeseen.

– Fortumin pois jäädessä hankkeessa ainoa, joka osaa ydinvoimaosaamista on venäläinen strateginen valtionyhtiö Rosatom, joka hallitsee näin ollen tätä hanketta täysin. Ja silloin se on eduskunnan periaatepäätösten vastainen ja hallituksen pitää tämä hanke hylätä lähiviikkoina.

Niinistön mukaan suuri onnettomuus tässä suomalaisille on se, että kotimainen uusiutuva energia ei etene, kun pääomat on sidottu ydinvoimalahankkeeseen.

– Jos hallitus on heikko, niin se antaa tämän epävarmuuden pyöriä vielä pari vuotta, mutta silloinkin Suomen Säteilyturvakeskus arvioi tämän hankkeen uskottavuutta ja hyvin mahdollista se on, että Säteilyturvakeskus puhaltaisi pilliin. 

– Vahva hallitus puhaltaisi nyt pilliin ja keskeyttäisi tämän hankkeen.

Taustat ja rahoitus selvitykseen

Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo selvittää tämän vuonna 2012 perustetun kroatialaisyrityksen taustat, omistuksen ja rahoituksen. Sinänsä EU-maan yritys täyttää eduskunnan hyväksymän kotimaisuus-määritelmän.

– Jos työ- ja elinkeinoministeriö kuitenkin toteaa selvityksen jälkeen, että tämä omistajuusehto ei täyty, niin TEM tulee toimittamaan valtioneuvoston käsittelyyn esityksen rakentamislupahakemuksen hylkäämisestä, ilman hakemuksen muuta jatkokäsittelyä., sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn.

Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Elina Engman sanoo STT:lle, että kroatialaisyhtiö päätyi mukaan neuvotteluihin konsulttitoimiston välityksellä.

Voimaosakeyhtiö SF on Fennovoiman pääomistaja, ja kroatialainen Migrit Solarna Energija on Voimaosakeyhtiö SF:n uusi osakas.

Engmanin mukaan omistajiin liittynyt kroatialaisyhtiö täyttää vaatimuksen EU- tai Eta-alueen omistuksesta. Engmanin mukaan kyseessä on kroatialainen firma, jolla on kroatialaisia omistajia.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.