Mainos

Viisi ammattikorkeakoulua vakinaistettiin

Hallitus päätti tänään vakinaistaa viisi ammattikorkeakoulua eli kaikki viimeiset vakinaista toimilupaa hakeneet väliaikaiset ammattikorkeakoulut ensi vuoden elokuusta alkaen.

Hakijoista kaksi, Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Pirkanmaan ammattikorkeakoulu, velvoitettiin kuitenkin kehittämään toimintaansa vuoteen 2002 mennessä, koska ne eivät Korkeakoulujen arviointineuvoston mielestä täytä vakinaistamisen kriteereitä. Jos ammattikorkeakoulut eivät tuolloin läpäise arviointia, niiden toimilupa voidaan perua. Tämä merkitsisi niiden palaamista toisen asteen ammatillisiksi oppilaitoksiksi.

Muut kolme eli Helsingin ammattikorkeakoulu, Espoon-Vantaan ammattikorkeakoulu ja Diakonia-ammattikorkeakoulu saivat vakinaisen toimiluvan ilman ehtoja.

Ammattikorkeakouluja kaikkiaan 29

Kyseessä oli ammattikorkeakoulu-uudistuksen viimeinen toimilupakierros. Ensi syksynä opistoasteella ei enää voi aloittaa opintoja, vaan jatkossa kaikki ammatillinen opiskelu tapahtuu joko ammattikorkeakouluissa tai toisen asteen oppilaitoksissa. Nyt tehty päätös merkitsee, että vakinaisia ammattikorkeakouluja tulee kaikkiaan 29.

Kokeiluun on lisäksi osallistunut kaksi muuta oppilaitosta: Itä-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen väliaikaiset ammattikorkeakoulut. Hallitus päätti jatkaa myös niiden toimintaa, mutta niin, että ne liitetään jo vakinaistettujen Helsingin liiketalouden ammattikorkeakoulun sekä Turun ammattikorkeakoulujen osiksi. Myös Itä-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen yksiköiden jatkoon liittyy kahden vuoden kehittämisehto.

Kolme muuta laajennusta

Ammattikorkeakoulukokeiluun osallistuneiden oppilaitosten lisäksi myös eräät opistoasteen koulut pääsevät vielä vakinaisten ammattikorkeakoulujen sivuyksiköiksi. Hallitus päätti Korkeakoulujen arviointineuvoston suosituksen mukaisesti, että Raudaskylän kristillinen opisto liitetään Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakouluun.

Lisäksi Jyväskylän ja Mikkelin ammattikorkeakoulut saavat laajennusluvan vastoin arviointineuvoston suositusta, joten niihinkin liittyy kehittämisvelvoite. Mikkelin amk:hon yhdistetään Savonlinnan ammatti-instituutin käsi- ja taideteollinen koulutus, mutta sen sijaan Mikkelin ammatti-instituutin maa- ja puutarhatalouden koulutukselta evättiin vastaava lupa.

Jyväskylän ammattikorkeakouluun liitetään Jämsänkosken liiketalouden ja tekniikan koulutus, mutta ei Jämsän terveydenhuolto-oppilaitosta ja Äänekosken kauppa-oppilaitosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.