Viinikouluttaja kummastelee myrkkyväitteitä halpaviineistä: ”Turhaa pelottelua”

Viinikouluttaja Mika Vanne pitää outoina väitteitä, joiden mukaan halvat viinit sisältäisivät erityisen paljon allergisoivia myrkkyjä.

Makuja-osio kertoi keskiviikkona suomalaisten suosimista halvoista viineistä, jotka sisältävät viiniasiantuntija Meeri Lavin mukaan runsaasti erilaisia myrkkyjä. Lavin mukaan edullisesti tuotettujen viinien ongelmana ovat usein runsaat torjunta-aineiden jäämät ja rikki.

Suomen johtavassa Viinikoulu Haagassa opetusta antava viiniasiantuntija Mika Vanne pitää Lavin väitteitä virheellisinä.Vanteen mukaan raja konventionaalisten ja luomuviinien välillä ei ole musta-valkoinen ja myös luomupuolella on monenlaisia viinejä.

Luomuviinit ovat nykykäytännön mukaan vain valmistettu luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä. Rikin käyttö on luomussa sallittua sekä tarhalla että viinin valmistuksessa. Vanteen mukaan viinien myrkyistä puhuminen ilman tarkempia tutkimustuloksia on turhaa pelottelua.

– Rikille allergiset ihmiset voivat saada oireita viineistä. Tällöin ihmiset ovat allergisia rikille eivätkä viinille. Jos olet pahasti allerginen rikille, niin viinin juonti voi olla hyvinkin vaarallista. Rikkiallergia on kuitenkin melkoisen harvinaista, Vanne toteaa.

Vanteen mukaan luomuviineissä pyritään toki käyttämään vähemmän rikkiä, mutta näin pyritän tekemään myös perinteisillä viinitiloillakin. Rikkimäärät ovat muutenkin viinikouluttajan mukaan viineissä sen verran pieniä, että myrkyistä puhuminen on väärin.

– Viinien rikillä pelotellaan aina silloin tällöin. EU sallii punaviineissä rikkiä korkeintaan 160 milligrammaa litrassa. Eniten rikkiä saa olla makeissa valkoviineissä 400 mg/l. Kuivien viinien pitoisuudet ovat useimmiten alle 100 mg/l. Vertailun vuoksi kuivatuissa hedelmissä EU sallii 2000 mg/kg. EU saanti suositus rikille on enintään 0,7 mg / painokilo / päivä. Maksimien ollessa kyseessä tämä tarkoittaa siis 80-kiloiselle henkilölle noin puolta pulloa punaviiniä tai 35g kuivattuja hedelmiä päivässä, laskee Vanne.

"Viini ei ole terveysjuoma"

Puheet viinien terveellisistä antioksidanteista saavat viiniasiantuntija Mika Vanteen huvittumaan.

– Onhan näitä viinin terveyshyötyjä tutkittu aika paljon. Mielestäni on turhaa nostaa esille jotain yksittäisiä tutkimuksia, joissa väitetään antioksidanttien auttavan esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksissa. Jos joku auttaa verenkierrossa, niin se on alkoholi eli tämän perusteella lasillinen päivässä voi olla terveydelle hyväksi. Viini ei kuitenkaan ole mikään terveysjuoma.

Tutkimuksissa on nostettu esille myös punaviinin sisältämän resveratrolin terveyshyödyt. Joidenkin tutkimusten mukaan resveratroli voi auttaa painonpudotuksessa sekä hidastaa muun muassa ikääntymistä.

– Resveratrolin määrät viinissä ovat niin pienet, että ihmisenpitäisi käytännössä juoda laatikollinen viiniä päivässä päästäkseen edes lähelle tutkimuksissa käytettyjä pitoisuuksia. Viinin terveyshyödyt ovat maltillisessa käytössä, nautinnossa ja mukavassa sosiaalisessa ympäristössä, summaa Vanne. Sen sijaan pelottelu viinin myrkyillä on turhaa.

Lisää Mika Vanteesta Winesensen sivuilla.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat