Viikonloppuna järjestettävä Kaljakellunta huolestuttaa poliisia, sillä tapahtuma on aiheuttanut ongelmia aiemmin: ”Sivistyneet ihmiset eivät käyttäydy tällä tavalla"

Itä-Uudenmaan poliisilaitos julkaisi tänään Facebook-sivuillaan kannanoton, jossa poliisi ohjeistaa Kaljakellunta-tapahtumaan osallistuvia henkilöitä. Sosiaalisen median perusteella tapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna Vantaan Keravanjoella.

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta toteaa, että poliisi ei yksiselitteisesti tuomitse itse tapahtumaa, mutta Facebook-päivityksen tavoin myös hän muistuttaa kaverista huolehtimisesta ja roskien siivoamisesta.

Karvonen korostaa, että poliisi ei suhtaudu kielteisesti ihmisten kokoontumiseen. Se on perustuslaillinen oikeus. Aikaisempien vuosien Kaljakelluntojen pohjalta poliisi aikoo kuitenkin seurata tapahtumaa tarkasti, sillä järjestyshäiriöitä on aiempina vuosina ollut.

– Esimerkiksi kelluntavälineitä on jätetty mihin sattuu. Olemme saaneet myös valituksia, että jotkut ovat ulostaneet ja heitelleet vettä ihmisten takapihoille. Sivistyneet ihmiset eivät käyttäydy tällä tavalla, ja tähän tulemme myös puuttumaan, Karvonen linjaa.

Hän lisää, että Keravanjoki on syvä ja tumma joki, josta on vaikea ensi silmäyksellä huomata sinne mahdollisesti joutuneita.

– Tässä ajatellaan ihmisten turvallisuutta, Karvonen toteaa.

”Jokaisella on vastuu siitä, että toimitaan lain mukaan”

Karvosen mukaan mitään virallista ilmoitusta tapahtuman järjestämisestä ei ole tehty, eikä sillä ole varsinaista järjestäjää. Poliisi on asian suhteen pitkälti huhupuheiden varassa. Hän muistuttaa, että mitään velvoitetta ilmoituksen tekemiselle ei olekaan.

– Kokoontuminen on tosiaan perustuslaillinen oikeus. Eihän vappuna Ullanlinnanmäelle kokoontuvienkaan tarvitse mitään lupia. Jokaisella on vastuu siitä, että toimitaan lain mukaan.

Hän arvioi, että jos lupahakemus tehtäisiinkin, poliisi asettaisi luvan myöntämiselle tiukat ehdot.

– Olemme joskus tutkineet tapahtuman järjestämiseen liittyviä asioita, eikä se silloin johtanut mihinkään.

Kaljakelluntojen perusajatuksena on se, että osallistujat kelluvat erinäisillä välineillä jokea pitkin juoden samalla olutta. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997.

Lue myös:

    Uusimmat