Vihtiin, Karkkilaan ja Kauniaisiin uudet kuntavaalit

Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa on järjestettävä uudet kuntavaalit. Korkein hallinto-oikeus määräsi järjestettäväksi uudet vaalit, koska sähköisestä äänestyksessä oli puutteita ja virheitä.

KHO:n päätöksen mukaan kuntien on aloitettava uusien kunnallisvaalien valmistelu heti.

Uusintavaaleissa samat ehdokkaat

Kunnat voivat itse päättää, milloin ne järjestävät kuntavaalit uudelleen. Periaatteessa vaalit voitaisiin järjestää jo kesäkuun EU-vaalien yhteydessä, mutta oikeusministeriö ennakoi kuntien saattavan käytännön syistä päätyä muuhun ajankohtaan.

Uusintavaaleissa ovat samat äänioikeutetut ja ehdokkaat kuin lokakuisissa vaaleissa. Väestörekisterikeskus lähettää äänioikeutetuille uuden ilmoituskortin, ministeriö kertoo.

Kunnissa kokeiltiin viime syksyn vaaleissa sähköistä äänestystä. Yli 200 ääntä jäi laskematta äänestysjärjestelmän virheen takia.

Sähköisen äänestyksen ongelmista valitettiin Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset tammikuussa. Päätöksestä valitettiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka ratkaisi asian kiireellisesti.

Kaikki kolme ratkaisua syntyivät KHO:ssa äänestyksen jälkeen. Yhden hallintoneuvoksen mielestä äänestysohjeet olivat riittävän selkeät ja yksityiskohtaiset. Lisäksi äänestäjillä oli mahdollisuus käyttää vaaliavustajaa ja valita, käyttääkö sähköistä vai tavallista äänestystä.

Vaalien uusiminen Suomessa harvinaista

Kuntavaalien uusiminen Suomessa on erittäin harvinaista. Edellisen kerran korkein KHO määräsi vaalit uusittaviksi Keminmaassa vuonna 1996. Tuolloin syynä oli postin lajitteluvirhe.

Vuonna 1980 vaalit menivät uusiksi Humppilassa. Enontekiöllä vaalit piti uusia vuonna 1972.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat