Vihreille ennätystulos Ranskan paikallisvaaleissa – Macron ilmoitti heti miljardien eurojen ympäristörahastosta

Macronin oman puolueen suosio jäi vaisuksi. Äänestysaktiivisuus putosi koronaviruksen varjossa 40 prosenttiin.

Vihreät ylsivät ennätystulokseen Ranskan paikallisvaaleissa, maanantaina julkaistut tulokset vaalien toiselta kierrokselta kertoivat. EELV-puolue vei voiton muun muassa tärkeillä alueilla Strasbourgissa, Lyonissa ja Bordeaux'ssa.

Presidentti Emmanuel Macronin LREM-puolue puolestaan jäi vaille merkittäviä voittoja. EELV:n johtajan Yannick Jadot'n mukaan vaalitulos kertoo siitä, että yhä useampi ranskalainen haluaa poliitikoiltaan kunnianhimoisia toimia ilmastonmuutosta vastaan, eikä Macron ole ottanut sitä huomioon.

Tulosten julkaisun jälkeen presidentti kiirehtikin ilmoittamaan uudesta ympäristörahastosta, josta seuraavien kahden vuoden aikana suunnataan 15 miljardia euroa Ranskan talouden muuttamiseksi "ekologisemmaksi".

Rahastoa on tarkoitus käyttää muun muassa vähäpäästöisemmän joukkoliikenteen ja teollisuuden kehittämiseen. Macron sanoi, että hänen hallituksensa on ollut vahva vihreissä kysymyksissä, mutta myönsi, että lisää pitää tehdä.

Laitaoikeisto vei yli 100 000 asukkaan Perpignanin

Vihreiden nousun lisäksi merkittäviä käänteitä vaaleissa oli muun muassa Marine Le Penin johtaman Kansallisen liittouman vaalivoitto Perpignanin kaupungissa Etelä-Ranskassa.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta sitten vuoden 1995, kun laitaoikeistolainen puolue ottaa vallan yli 100 000 asukkaan kaupungissa Ranskassa.

Vaalien äänestysaktiivisuus jäi alamaihin: noin 16,5 miljoonasta äänioikeutetusta vain 40 prosenttia kävi äänestämässä. Äänestystä varjostivat koronaviruksen vastaiset varotoimet.

Äänestäjät käyttivät kasvosuojaimia, minkä lisäksi heidän piti tuoda äänestyspaikalle oma kynänsä tartuntariskin vähentämiseksi. Monilla äänestäjillä ja vaalivirkailijoilla oli kasvojensa suojana myös muovinen suojavisiiri.

Alun perin vaalien toinen äänestyskierros piti järjestää jo 22. maaliskuuta, mutta sitä jouduttiin lykkäämään koronaviruspandemian takia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja