Vihreiden Yanar toisen kotimaansa tapahtumista: "Turkilla on perinteitä tällaisesta"

Vihreiden kansanedustaja:"Turkin pitää siirtyä demokratiaan demokraattisin keinoin" 2:51

Kansanedustaja (vih.) Ozan Yanar kuuli Turkin vallankaappausyrityksestä ollessaan Pori Jazzeilla.

Yanar on seurannut toisen kotimaansa käänteitä hämmentyneenä.

– Kuulin tästä eilen kesken keikkaa, ja olin hämmentynyt, enkä meinannut uskoa, että tällaista tapahtua nyky-Turkissa. Ensisijainen toive oli, että maa ei ajautuisi väkivaltaan, Yanar sanoo.

Yanar oli yhteydessä perheeseensä saadakseen selville, että nämä ovat kunnossa.

– Yritin soittaa perheenjäsenille, ystäville ja sukulaisille. Toki siinä puhuttiin tilanteesta, ihmiset yrittivät kotonaan katsoa televisiota ja netin kautta saada erilaisia uutisia aiheesta.

Yanar toteaa, ettei olisi uskonut mitään tällaista tapahtuvan. Hän ei osannut sanoa, mistä vallankaappaus olisi voinut saada alkujuurensa.

– Se oli tosi hämmentävää, kuten sanoin, ja yksityiskohdat varmaan selviävät tulevina päivinä. On pakko korostaa, ettei sotilasvallankaappaus ole oikein missään tilanteessa, mutta Turkilla on perinteitä tällaisesta, muistaakseni kolmesti aiemmin tällaista on tapahtunut. Olen kuullut tarinoita vanhemmiltani, Yanar sanoo.

Yanarin mukaan presidentti Erdoganin puolueen AKP:n otteet ovat olleet kovia.

– Ehkä tämä vastaveto sille, mutta vaikeaa sanoa mistä tämä johtuu.

Armeijan ei tulisi Yanarin mukaan sekaantua demokraattiseen päätöksentekoon.

– Sotilaallinen voimankäyttö ei kuulu demokratiaan, olen itse Suomen eduskunnassa kansan valitsemana henkilönä, eikä armeijalla ole tekemistä päätöksenteon kanssa. Siten tämä on tuomittavaa, mutta nyt Turkin pitää siirtyä demokratiaan demokraattisin keinoin, se on pääasia tässä.

Yanar myös kritisoi AKP:n toimia.

– Jos mietitään AKP:ta, niin puolue on kaventanut sananvapautta, hiljentänyt monimuotoisia ääniä yhteiskunnassa ja oikeuslaitoksen riippumattomuus kyseenalainen.

Myös EU:n vastuu nousi puheisiin.

– EU:n pitää panostaa demokraattisin keinoin Turkin viemiseen demokraattiseen suuntaan, Yanar toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat