Vihreiden ensimmäinen puheenjohtaja Kalle Könkkölä on kuollut: "Merkitystä vammaisliikkeelle ei voi liioitella"

1:50

Vihreän puolueen ensimmäinen puheenjohtaja ja vammaisliikkeen pitkäaikainen puolestapuhuja Kalle Könkkölä on kuollut 68-vuotiaana. 

Asian vahvistaa MTV Uutisille Amu Urhonen, vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:n puheenjohtaja. Könkkölä työskenteli viime vuodet Urhosen alaisena Kynnys ry:n toiminnanjohtajana. Hän oli pitkään ry:n puheenjohtaja.

Könkkölä kuoli viime tiistain vastaisena yönä keuhkokuumeeseen. Hän oli joutunut kuumeen takia sairaalahoitoon jo lauantaina.

– Hän oli lähin ystäväni ja mitä suurin esikuva. Hänen merkitystään vammaisliikkeelle koko maailmassa ei voi liioitella, Urhonen kuvailee pala kurkussa.

"Kaikki maailman vammaiset tunsivat Kallen"

Könkkölä oli yksi vihreiden perustajajäseniä. Vihreä liike sai eduskuntaan ensimmäiset jäsenensä vuonna 1983, kun Arkadianmäelle nousivat Könkkölä ja Ville Komsi. Könkkölästä tuli samalla ensimmäinen vammainen kansanedustaja.

Varsinaiseksi puolueeksi vihreä liike muodostui vuosikymmenen vaihteessa. Könkkölä toimi vihreiden ensimmäisenä puheenjohtajana vuonna 1987.

Könkkölä ei jatkanut eduskunnassa vuoden 1987 jälkeen, mutta vaikutti pitkään Helsingin kaupunginvaltuutettuna (1985–2004) edistäen lukuisia vammaisten elämää parantaneita ja helpottaneita hankkeita.

Urhosen mukaan Könkkölä ei ollut merkittävä vain suomalaisille. Könkkölä on vuonna 1998 perustetun Abilis-säätiön hallituksen puheenjohtaja. Säätiö tukee kehitysmaiden vammaisten toimintaa.

– Kun vammaisten tapahtumissa maailmalla mainitsee olevansa Suomesta, kaikki tuntevat Kallen. Hän oli merkittävä vammaisliikkeelle ja koko maailman ihmisoikeuksille.

Könkkölä menetti kävelykykynsä lapsena. Hän käytti sähköpyörätuolia ja hengityskonetta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja