Mainos

Vihreä Liitto valitsi eurovaaliehdokkaat

Vihreä liitto tavoittelee kahta edustajaa Euroopan parlamenttiin täydellä 20 ehdokkaan listalla. Puolueen hallitus on valinnut loputkin ehdokkaista. Yhden ehdokkaan nimi julkaistaan jostain syystä vasta ensi maanantaina.

Heidi Hautala on ollut vihreän liiton ainoa europarlamentaarikko. Puoluesihteeri Ari Heikkisen mukaan mahdollisuuksia on toiseen paikkaan. Tosin hän myönsi, että se on kovan työn takana. Viimeksi vuoden 1996 syksyllä pidetyissä europarlamenttivaaleissa vihreä liitto sai 7,6 prosenttia äänistä. Tuolloin toiseen paikkaan olisi tarvittu noin 50 000 ääntä lisää.

Vihreän liiton uusista ehdokkaista kenties tunnetuimpia ovat asianajaja Matti Wuori Helsingistä, kirjailija ja vapaaehtoistyömyyrä Uma Aaltonen Lohjalta ja entinen jalkapalloilija ja nykyinen lähihoitaja Atik Ismail Kuopiosta. Muut uudet ehdokkaat ovat arkkitehti Maija Könkkölä Helsingistä, lähihoitaja Zahra All Abdulla Helsingistä, teatterinjohtaja ja näytelmäkirjailija kirsi Aropaltio Espoosta, lääkäri ja kirjailija Alexis Kouros Helsingistä, osastosihteeri Leena Kuha Oulusta, psykiatri Heikki Majava Jousenosta, biologian opiskelija Krista Mikkonen Joensuusta, gynekologi Maija Palander Lempäälästä, ympäristösuojelusuunnittelija Timo Permanto Lahdesta ja projektivastaava Iida Simes Helsingistä.

Maaliskuun lopussa puolue nimesi ensimmäisen erän ehdokkaistaan: europarlamentaarikko Heidi Hautala Helsingistä, projektipäällikkö Niko Valkeapää Sodankylästä, puistonjohtaja Arja Vasama Sodankylästä, suunnittelija Salla Laurilehto Vaasasta, miljöösuunnittelija Pia Nykänen Salosta ja ruokapankkipäällikkö Pietari Jääskeläinen Helsingistä.

Ehdokasasettelussa on sukupuolten tasa-arvoa toteutettu siten, että vähemmistöllä on 40 prosentin osuus. Ehdokkaista on naisia 12 ja miehiä kahdeksan.

Vihreiden keskeisiä teemoja eurovaaleissa ovat ympäristö, työllisyys, oikeudenmukaisuus ja EU:n demokratisoiminen. Vihreä liitto käyttää vaalimainontaan noin miljoonaa markkaa. Omat rahat eivät täysin riitä. Niinpä puolueen on otettava 300 000-400 000 markkaa lyhytaikaista lainaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.