Vihreä hernesosekeitto, kolmioleivät, pikasorbetti marjoista sekä aamun avausjuoma 21.3.2001

Toimittaja Ari Malmberg

Vihreä hernesosekeitto


0,5 l vettä
2 sipulia
2-3 perunaa
3 valkosipulin kynttä
2 pussia (a 200 g) pakasteherneitä
1 tl suolaa
3/4 tl viherpippureita
1-2 dl vettä
0,5-1 tl timjamia

TARJOILUUN:
1 dl kevyt ranskankermaa
1-2 tl sinappia
tuoretta basilikaa tai persiljaa

1. Kuori sipulit, perunat sekä valkosipulin kynnet ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi.
2. Mittaa kattilaan vesi ja lisää kasvispalat, pakasteherneet, suola ja rouhitut viherpippurit. Keitä noin 20 minuuttia.
3. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella ja lisää vettä niin paljon, että saat sopivan paksuisen keiton.
4. Mausta keitto huhmaressa hienonnetulla timjamilla.
5. Tarjoa keiton kanssa sinapilla maustettua ranskankermaa. Koristele tuoreilla basilikanlehdillä.

Kolmioleivät

8 grahampaahtoleipää
100 g valkosipulista kevyttuorejuustoa
100 g keitto- tai savukinkkua
2-3 rkl basilikaa tai persiljaa

1. Kuutioi kinkku ja sekoita se ja basilikasilppu tuorejuuston joukkoon.
2. Levitä seos neljälle leivälle ja paina toiset leipäviipaleet päälle.
3. Leikkaa kolmioiksi.

Pikasorbetti marjoista

2 dl kokonaisia pakastettuja mustaherukoita, puolukoita tai 3 dl mansikoita
3/4 dl sokeria
1 valkuainen
3/4 tl vanilijasokeria (ripaus kanelia, inkivääriä tai kardemummaa)
Koristeeksi:
pakastemarjoja, sitruunamelissan lehtiä ripaus tomusokeria

1. Mittaa marjat suoraan pakasteesta monitoimikoneen kulhoon. Anna sulaa 5-10 minuuttia.
2. Mittaa joukkoon sokeri ja anna koneen käydä hetki, kunnes marjat ovat vähän hienontuneet.
3. Lisää joukkoon valkuainen ja anna koneen sekoittaa jälkiruokaa 1 -2 minuuttia, kunnes seos vaahtoutuu.
4. Lisää vanilijasokeri ja sekoita vielä hetki.
5. Annostele jälkiruoka annosastioihin tai yhteen suureen astiaan. Ripottele pinnalle koristeeksi marjoja sekä ripaus sokeria.
6. Pane sorbetti jääkaappiin enintään tunniksi odottamaan tarjoilua tai peitä se kelmulla ja pane pakastimeen muutamaksi tunniksi. Ota jälkiruoka pakastimesta vasta juuri ennen tarjoilua.

Aamun avausjuoma

1 appelsiini
2 dl maustamatonta jogurttia tai piimää
2 rkl kauraleseitä
2 rkl sokeria ripaus inkivääriä

1. Mittaa kaikki ainekset korkeahkoon astiaan, appelsiini paloina.
2. Sekoita sauvasekoittimella hyvin.
3. Anna makujen tasaantua kylmässä 5-10 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat