Vihreä asuminen tekee tulojaan

Vihreä rakentaminen on yksi yhteiskuntamme tehokkaimmista hiilijalanjäljen pienentäjistä. Tulevaisuudessa kokonaiset asuinalueet on suunniteltava ympäristöystävällisiksi.

Rakentamisen ympäristövaikutuksiin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Suomi siirtyy EU-direktiivien mukaiseen nollaenergiatalojen rakentamiseen vuoden 2021 jälkeen. Ekotehokkaan asumisen suunnannäyttäjänä toimii Pöyry, joka oli mukana suunnittelemassa Porvooseen pystytettävää energiatehokasta asuinaluetta.

- Yksittäisen ekotalon rakentaminen ei enää riitä, vaan kokonaiset asuinalueet on suunniteltava ympäristöystävällisiksi, Pöyryn johtava asiantuntija Karoliina Rajakallio kertoo.

Pöyryn tavoitteena on ohjata yhdyskuntarakenteiden suunnittelua niin, että asuminen, liikkuminen, työpaikat ja palvelut aiheuttavat mahdollisimman vähän rasitusta ympäristölle. - On myös mietittävä, kuinka valmiita ekotehokkaita rakennuksia voitaisiin hyödyntää, Rajakallio huomauttaa.

Ekotalo menee paremmin kaupaksi

Länsimaissa rakennukset synnyttävät noin 40 prosenttia kasvihuonepäästöistä sekä kuluttavat saman verran kokonaisenergiasta. - Rakennuksen oikeanlaisella käytöllä voidaan huomattavasti vaikuttaa ekotehokkuuteen. Oman talon tekniikkaan on hyvä tutustua muun muassa lämmityksen, jäähdytyksen ja valaistuksen osalta, Rajakallio painottaa.

Pöyry teki alkuvuodesta markkinatutkimuksen, jonka mukaan kaksi kolmasosaa rakennuttajista ja kiinteistönomistajista uskoo ekologisten talojen menevän helpommin kaupaksi tai vuokralle kuin tavalliset rakennukset.

- Vuokralaiset ovat valmiita maksamaan hitusen enemmän asuntonsa ympäristöystävällisyydestä, Rajakallio tietää. Ajan myötä energiatalo myös maksaa itsensä takaisin.

Pöyryn johtava konsultti Reetta Ripatti kannustaa kestävään kehitykseen myös työympäristöjen suunnittelussa. - Työtilat olisi saatava tehokkaammiksi ja turhat neliöt pois käytöstä. Etätyömahdollisuus vähentää työmatkoista aiheutuvia päästöjä.

Teksti: Katja Nykänen
Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat