Videoyhteys lääkäriin parilla kympillä

Jos jonottaminen lääkärin vastaanotolle ei innosta, asian voi hoitaa kotoakin.

Meedocin kehittämän sovelluksen avulla potilas voi kysyä lääkäriltä neuvoa videopuhelun avulla.

Virtuaalinen vastaanotto kestää 15 minuuttia, minkä jälkeen palveluun rekisteröityneen asiakkaan sähköpostiin tulee lasku. Asiantuntija-apu maksaa Kela-korvauksen jälkeen 25 euroa.

Meedocin oman, tammikuun alusta toimineen vastaanoton lisäksi palvelu on kokeilussa muun muassa yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaavalla YTHS:llä.

– Eniten on hoidettu erilaisia iho-ongelmia. Myös terapiakäytössä tällainen kommunikointikanava on aika toimiva, YTHS:n Lappeenrannan terveyspalveluyksikön johtaja Sami Raasakka sanoo.

Raasakan mukaan opiskelijat ovat ottaneet palvelun hyvin vastaan.

Idea polvivammasta

Idea helsinkiläisyrityksen perustamiseen tuli muutama vuosi sitten.

Yhdysvalloissa töissä ollut Mikko Kiiskilä halusi kipeästä polvestaan ammattilaisen mielipiteen.

Diplomi-insinööriksi valmistunut Kiiskilä turhautui, kun lääkärin puheille oli hankala päästä. Niinpä hän soitti Skypellä Suomessa olleelle lääkärikaverilleen Wille Komulaiselle.

– Kaikki lähti siitä, että Mikko ihmetteli, miksei voisi vaan skypettää lekurille, Komulainen kertoo.

Yleislääkärinä julkisella ja yksityisellä sektorilla työskennellyt Komulainen, Kiiskilä ja diplomi-insinööriksi valmistunut Juho Koponen päättivät kokeilla, voisiko lääketieteen tarkoituksiin kehittää Skypen kaltaisen kommunikointikanavan.

Kolmikko kysyi mielipidettä sadoilta lääkäreiltä USA:ssa ja Euroopassa. Kiiskilän mukaan lääkärit pitivät ajatusta hyvänä kuten monet mahdolliset asiakkaatkin.

– Seisoin San Fransiscon kadulla kyltin kanssa, jossa luki: Start up -yritys pyytää palautetta ideastaan. Se oli yksi tapa varmistaa, että ihmiset voisivat maksaakin tästä jotain.

Myös teknologinen kehitys alkoi olla suomalaisten liikeidealle suotuisa.

– Nykyisin laitteet ovat niin kehittyneitä, että monilla kuluttajilla on käytössään hyvällä kameralla varustettu älypuhelin, Kiiskilä toteaa.

Eri-ikäisiä asiakkaita

Yrittäjät ovat saaneet idealleen rahallista tukea muun muassa Aalto-yliopistolta, Tekesiltä ja kasvuvalmennuskeskus Forum Viriumilta.

Meedocin palveluun on rekisteröitynyt noin parisataa asiakasta. Päivystyspotilaita on ollut muutamia kymmeniä.

Kiiskilän mukaan potilaita on ollut nuorista aikuisista "scifi-vaareihin". Myös moni ulkomailla oleva suomalainen on ottanut yhteyttä.

Asiakkaita palvelevat Wille Komulainen ja muut Meedocin lääkärit.

– Aluksi kysyimme mukaan lääkärituttujamme, mutta nyt tilanne on kääntynyt sellaiseksi, että monet lääkärit ottavat meihin yhteyttä, Kiiskilä sanoo.

Ei korvaa perinteistä vastaanottoa

Liikeidean toimivuutta on myös kyseenalaistettu. Komulainen korostaakin, ettei Meedocin ole tarkoitus korvata perinteisiä lääkärikäyntejä.

– Jos kyseessä on pieni haava tai ihottuma, lääkäri näkee sen hyvin videokuvastakin. Fyysistä lääkärihoitoa vaativat vammat ovat asia erikseen. Monelle jo asiantuntijan objektiivinen arvio hoidontarpeesta on kuitenkin  tärkeää.

Tällä hetkellä palvelu toimii IPhone-älypuhelimilla, tableteilla ja kameralla varustetuilla tietokoneilla.

Kiiskilän mukaan Meedoc toimii pian myös muissa älypuhelinmalleissa.

Meedocin kautta ei voi kirjoittaa sairauslomia. Reseptin määrääminen vaatii potilaan henkilöllisyyden varmistamisen.

Lue myös:

    Uusimmat