Video: Upea valoshow ihastuttaa autoilijoita! Tästä on kyse kymmeniä tuhansia katselijoita päivittäin keräävässä omaperäisessä teoksessa

2:21
Katso video taideteoksesta yläpuolelta. Ja laita äänet päälle!

Helsinki–Tampere-moottoritietä ajavat voivat ihailla tällä viikolla valotaideteosta, joka mukailee Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen repliikkejä. Teoksen näkevät kymmenet tuhannet autoilijat päivittäin.

Nurmijärvi on päättänyt puhaltaa pölyt Aleksis KivenSeitsemästä veljeksestä klassikkoteoksen juhlavuonna. Romaanin julkaisusta tuli toissapäivänä sunnuntaina kuluneeksi 150 vuotta.

Yksi omaperäisimpiä keinoja ravistella klassikkoa on Helsinki–Tampere-moottoritien Nurmijärven risteyssillalle ja sen viereisille kallioille heijastettu valotaideteos Veljesten valo.

Teos on kunnianosoitus Aleksis Kivelle

Viikon päivät esillä oleva teos esittelee joka päivä oman veljeksensä valotaiteeksi käännettyjen sitaattien avulla. Samalla se muistuttaa autoilijoita siitä, että Aleksis Kivi syntyi aikoinaan juuri niillä kulmilla.

Seitsemästä veljeksestä poimitut veljesten sitaatit on luettu ääniraidoiksi. Ne on puolestaan muunnettu tiedostoiksi, joilla teoksen valoja ohjataan. Valaistus mukailee veljesten repliikkejä ja heidän kasvutarinaansa, valotaiteilija Antti Helminen selvittää.

Helminen ja teokseen äänet luonut Antti Nykyri haluavat kunnioittaa valaistuksella Seitsemän veljestä -romaanin lisäksi suomen kieltä.

Seitsemän veljestä on joidenkuiden mielestä ensimmäinen suomeksi kirjoitettu taiteellinen teos. Siinä mielessä on ilmiselvää, että kielen pitää olla teoksessa vahvasti läsnä.

"Seitsemän veljestä on edelleen ajankohtainen teos"

Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlavuoden projektityöntekijä Janne Raudaskoski kertoo, että taideteos on herättänyt moottoritiellä liikkuvissa paljon huomiota.

– On myös kysytty, eikö sen voisi saada pysyväksi. Se ei kuitenkaan ole kustannusten takia mahdollista, vaan teos jää juhlavuoden projektiksi, Raudaskoski kertoo.

Raudaskoski muistuttaa, että 150-vuotias Seitsemän veljestä on edelleen ajankohtainen teos.

– Juhlavuoden teemoina ovat lukutaito ja lukuinto. Sitä, mikä merkitys lukutaidolla on yhteiskunnan jäseneksi kasvamiseksi, käsitellään myös kirjassa.

Veljesten valon on toteuttanut Lux Helsingistä ja Slushista tuttu yritys

Veljesten valo -teoksen näkee viikon aikana arviolta 200 000–400 000 moottoritietä pitkin matkustavaa ihmistä.

Valoteoksen toteutuksesta vastaavat Sun Effects Oy ja Electro Waves Oy. Sun Effects on toteuttanut aiemmin muun muassa Lux Helsingin, Flow-festivaalien ja Slushin valoteoksia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.