Video näyttää ahdingon Puolan ja Valko-Venäjän rajalla: "Täällä on hyvin kylmä, auttakaa"

Video näyttää ahdingon Puolan ja Valko-Venäjän rajalla:"Täällä on hyvin kylmä, auttakaa" 1:54
Tältä siirtolaisten tilanne rajalla näyttää: "Ei ole vettä, ei ole mitään"

Turvapaikanhakijat ovat odottaneet Puolan ja Valko-Venäjän rajalla useita päiviä kylmissään ja nälissään. Reutersin videokuva näyttää karun tilanteen rajalla.

Sadat turvapaikanhakijat ovat odottaneet neljä päivää Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. He kertovat Reutersin videolla, että rajalla on kylmä ja että he ovat nälkäisiä.

Videolla näkyy lapsi, jonka otsaan on kirjoitettu teksti:

– Täällä on hyvin kylmä, auttakaa.

Puola vahvisti rajavalvontaa maanantaina, kun sadat turvapaikanhakijat lähestyivät rajaa Valko-Venäjän armeijan saattamana.

Euroopan Unioni on syyttänyt Valko-Venäjän presidenttiä Alexander Lukashenkoa siitä, että tämä olisi järjestänyt turvapaikanhakijat Puolan rajalle painostaakseen EU:ta talouspakotteisiin liittyen.

EU:n mukaan Valko-Venäjä myöntää maan passeja Lähi-idässä ja lennättää turvapaikanhakijoita maahan, ja lähettää sitten turvapaikanhakijat Puolan rajalle.

Valko-Venäjä on kiistänyt väitteet.

Asiantuntija: Epätodennäköistä, että Suomeen saapuisi suuri joukko

Saksalaislehti Die Welt uutisoi torstaina, että Suomi olisi Saksan ohella turvapaikanhakijoiden pääkohde.

Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen kertoi kuitenkin eilen MTV Uutisten haastattelussa pitävänsä kuitenkin epätodennäköisenä, että Suomeen saapuisi suurta joukkoa ihmisiä, sillä reitti on pitkä eivätkä laivat Tallinnasta tai Tukholmasta ottaisi turvapaikanhakijoita välttämättä kyytiinsä.

Oppositio on tivannut hallitukselta, miten se on valmistautunut siihen, että rajalle muodostuisi poikkeustilanne.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi eilen MTV:n Uutisextran haastattelussa, että valmiuslain hybridivaikuttamista koskevien pykälien uudistaminen voitaisiin mahdollisesti käsitellä kiireellisesti erikseen. 

Lue myös:

    Uusimmat