Mainos

Video kuohuttaa Yhdysvaltoja: Poliisi taklasi raskaana olevan naisen maahan – ja mikä oli syy?

Yhdysvalloissa on noussut kohu poliisin tekemästä aiheettomasta pidätyksestä, jonka aikana poliisit painivat raskaana olevan naisen maahan. Tapaus tallentui myös poliisin vartalokameraan.

CNN:n mukaan Kaliforniassa Barstow’ssa sattunut tapaus oli saanut alkunsa kahden naisen kiistasta koulun pihalla. Naisista toinen oli valkoihoinen, kun taas pidätetyksi ja poliisin kovistelemaksi joutunut Michelle Cooks oli tummaihoinen.

Cooks oli ollut tuomassa lastaan autolla kouluun, kun naiset liki kolaroivat koulun parkkipaikalla. Naisille oli tullut kiistaa siitä, kenen vika tilanne oli.

Kun poliisit saapuivat paikalle, kysyivät he molemmilta naisilta mitä oli tapahtunut. Tilanne Cooksin ja poliisin välillä kärjistyy, kun nainen ei ilmoita poliisille muuta kuin etunimen.

Tämän jälkeen toinen poliiseista nappaa Cooksin kiinni ja ryhtyy pidättämään tätä toisen poliisin tullessa avuksi. Cooks yrittää kirkua, etteivät poliisit koskisi häneen ja huutaa olevansa raskaana. Videolla näkyy kuinka poliisit vääntävät naisen pidätyksen aikana väkisin maahan.

Maassa poliisit pistävät naisen käsirautoihin.

– Ok, nouskaa ylös, poliisi kehottaa tämän jälkeen naiselle.

– En pääse, koska olen raskaana, Cooks vastaa.

Tämän jälkeen poliisit yrittävät kiskoa Cooksia ylös:

– Lopettakaa. Päästäkää irti kädestäni. Tämä on naurettavaa. Mitä te teette?

Cooksia syytettiin pidätyksen vastustamisesta, mutta myöhemmin syyte kumottiin.

Tapauksesta tutkinta nettivideon myötä

Tapaus sattui jo tammikuussa, mutta on noussut kohun keskelle vasta nyt, kun kansalaisoikeusjärjestö ACLU latasi videon tapauksesta YouTubeen.

ACLU on tuominnut tapauksen jyrkästi ja todennut Cooksin pidätyksen olleen laiton.

– Cooksia ei olisi pitänyt pidättää siksi, että hän ei kertonut nimeään, ACLU toteaa tiedotteessa.

– Jos henkilöä ei epäillä rikoksesta, hänellä ei ole mitään velvollisuutta kertoa henkilöllisyyttään. Edes tutkintaa tekevä poliisi ei voi vaatia ihmistä esittämään henkilöllisyystodistustaan ilman mitään syytä. Poliisi voi kysyä henkilöllisyystodistusta, mutta henkilöllä on oikeus kieltäytyä.

ACLU:n mukaan video nostaa taatusti kysymyksiä poliisin asenteellisuudesta.

– Kyllä monet ihmiset varmasti näkevät tässä rotuun perustuvaa jaottelua ja ennakkoluuloja.

Cooks ja tämän asianajajan mukaan on selvää, että poliisit kohtelivat tapauksessa osallisena olleita naisia täysin eri asenteella.

– Minusta tuntui että hän (poliisi) uskoi automaattisesti mieluummin tätä toista naista, Cooks totesi CNN:n haastattelussa.

– Hän oletti automaattisesti, että olen syyllinen.

Barstow’n kaupunki on kieltänyt, että kyse olisi rasismista. Kaupungin mukaan poliisi toimi oikein ja oli ilmiselvää, että Cooks vastusti pidätystä.

Poliisi on kuitenkin käynnistänyt tapauksesta sisäisen tutkinnan, viisi päivää sen jälkeen kun ACLU latasi videon pidätyksestä nettiin.

Kokopitkä video tapahtumasta yllä. Tilanteen kärjistyminen alkaa noin viiden minuutin kohdalla.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja