Mainos

Victoria hurmasi Helsingin

Iloisesti hymyillyt Ruotsin kruununprinsessa Victoria sai ilmiselvästi eniten yleisön huomiota osakseen, kun hän saapui vanhempiensa kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian seurassa valtiovierailulle maahamme. Naapurimaan tuleva kuningatar on nyt ensimmäistä kertaa valtiovierailulla ja perehtymässä myös tältä osin tehtäviinsä.

Kuninkaallinen perhe matkasi Suomeen yli sata metriä pitkällä miinalaiva Carlskronalla. Valtiovierailuun liittyy Helsingissä myös Ruotsin merivoimien rannikkolaivaston vierailu, johon miinalaivan lisäksi osallistuu kolme rannikkokorvettia.

Helsinkiä lähestyttäessä vierailun kunniaksi ammuttiin kunnialaukauksia sekä Suomenlinnasta että Carlskronalta. Eteläsatamassa oli valtiovieraita vastaanottamassa mm. ulkoministeri Tarja Halonen, joka hetkeä myöhemmin kiirehti tervehtijöiden joukkoon myös Linnan pihalle. Vierailuseurueeseen kuuluu mm. ulkoministeri Lena Hjelm-Wallén.

Presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari ottivat vieraansa vastaan juhlavin seremonioin Linnan edustalla.

Kukat elävöittivät karua Linnan pihaa

Presidentinlinnan tavallisesti karu piha esiintyi tänään edukseen, sillä kukkaviljelijät ja Puutarhaliitto olivat sini-kelta-valkoisten kukkien myötä loihtineet sinne juhlailmeen. Käytännön työstä vastasi Helsingin kaupunginpuutarha.

Valtiovieraat saapuivat satamasta autoilla Linnan edustalle kadettien kunniakujaa pitkin. Sekä sataman että kauppatorin tienoille oli kerääntynyt runsaasti ihmisiä vilkuttamaan kuninkaallisille, erityisesti nuorelle kruununprinsessalle.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa oli sonnustautunut amiraalin univormuun. Kuningatar Silvian jakkupuku oli hennon hennon vihreää ja päässään hänellä oli pieni pillerirasia. Rouva Ahtisaari oli valinnut väreikseen sinisen ja valkoisen. Sinisen jakun kaulasta pilkotti Ruotsin sinikeltaisiin väreihin soinnutettu huivi. Kruununprinsessa Victoria asteli oranssinpunaisessa jakkupuvussa, jonka hame on minipituinen. Asusteet olivat mustat. Päässä hän hän kantoi leveälieristä hattua.

Koivistot lounaalla Mäntyniemessä

Kansallishymnien jälkeen kuninkaalliset vieraat tervehtivät muita suomalaisia vastaanottajia, ensimmäisenä eduskunnan puhemiestä Riitta Uosukaista. Sekä suomen- että ruotsinkieliseen lehdistöohjelmaan puhemiehen etunimi oli päässyt lipsahtamaan Ritvaksi.

Pääministeri Paavo Lipposen lisäksi hallitusta edustivat ulkoministeri Halonen ja eurooppaministeri Ole Norrback. Kuningas tarkasti presidentti Ahtisaaren seurassa Kaartin jääkärirykmentin kunniakomppanian. Musiikista huolehti Kaartin soittokunta.

Yleisö palkittiin, kun valtiovieraat isäntineen tulivat vilkuttamaan Linnan parvekkeelle. Linnasta siirryttiin lounaalle Mäntyniemeen. Siellä olivat läsnä myös kuningasparin edellistä, vuonna 1983 tapahtunutta valtiovierailua isännöineet presidentti Mauno Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto.

Lounaalla nautittiin Kultarannan vihanneksia yrttikastikkeen kera, paistettuja ahvenia pinaattipedillä sekä tuorejuustovanukasta ja tyrnimarjakastiketta.

Keltaisia ruusuja ja sinisiä iriksiä

Kunniakäynnillä Hietaniemessä Ruotsin kuningas laski seppeleet sekä Sankariristille että Marsalkka Mannerheimin hautapaadelle. Hietaniemessä järjestettiin myös sotilaalliset kunnianosoitukset. Laakeriseppeleitä somistivat keltaiset ruusut ja gladiolukset sekä sinikset irikset. Kruununprinsessa Victoria seurasi silmä tarkkana, miten isä-kuningas hoiti kunniakäynnit. Myös kuningatar Silvia oli läsnä.

Kuningasperhe kävi myös presidentti Urho Kekkosen haudan äärellä. Nykyinen kuningas oli jo nuorena kruununprinssinä useita kertoja Kekkosen vieraana. Presidentti Kekkonen isännöi myös hänen ensimmäistä valtiovierailuaan Suomessa vuonna 1974.

Kruununprinsessa Victoria vieraili päivällä isänsä seurassa myös eduskunnassa. Helsingin kaupungintalossa kaikki kolme kävivät yhdessä. Kruununprinsessa sai siellä lahjaksi vyön, jonka solkena on kalevalakoru. Kuninkaalle ojennettiin hopeinen, 1700-luvun mallin mukaan valmistettu kynnttilänjalka.

Torin reunusta oli taas mustanaan ihmisiä, kun kuninkaalliset vieraat tulivat vilkuttamaan kaupungintalon portaille. Monien pettymykseksi kruununprinsessa Victoria seisoi miltei kaiken aikaa parvekkeen reunalla olevan suuren kivisen kukkamaljakon takana.

Helsingissä pohdittiin tänään, tapaisiko kruununprinsessa ja missä, ikäisiään nuoria. Hovin edustajien mukaan mitään yöllisiä hippoja ei ole odotettavissa, vaan kruununprinsessa tapaa suomalaisia virallisissa ohjelmaan merkityisssä kohteissa.

Ruotsissa ovat jotkut kansalaiset viime aikoina kiinnittäneet huomiota siihen, että 19-vuotias kruununprinsessa on useaan otteeseen nähty muiden nuorten kanssa yökerhoissa.

Valtiovierailuohjelma jatkuu huomenna Helsingissä ja Tammisaaressa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.