Mainos

VHS-kalavirusta löydetty myös Pyhtäältä

Pyhtäältä löytynyt lohikalojen ja hauen VHS-sairaus vaikuttaa myös lähistön lohikalan kasvatuslaitoksiin. Pyhtääläisestä lohikalojen kasvatuslaitoksesta löydettiin eilen VHS-tautiin sairastunut kirjolohi. Maatalousministeriö päättää tällä viikolla suoja-alueesta, jolla olevat kalankasvatuslaitokset joutuvat tarkkailuun.

Ensimmäinen tautitapaus löydettiin Ahvenanmaalta yhdeltä kalanviljelylaitoksella.

Kirjolohen verenvuotoseptikemia- eli VHS-tautia esiintyy useissa Euroopan maissa kuten Tanskassa ja tällä hetkellä lisäksi Ruotsissa Göteborgin ulkopuolella rajoitetulla alueella. Kyseessä on yleensä helposti leviävä, rhabdoviruksen aiheuttama lohensukuisten kalojen ja hauen tauti, joka ei tartu ihmiseen.

Tauti leviää erityisesti kalankuljetusten yhteydessä sairaiden kalojen ja oireettomien taudinkantajien välityksellä sekä kuljetusvälineiden ja -astioiden välityksellä. Se voi levitä luonnonkalojen mukana ja sitä on todettu esiintyvän luonnonkaloissa eteläisen Itämeren alueella.

Istutusaikana kalastamiseen malttia

Keväiset kalanistutukset saavat usein liikkeelle liian innokkaita kalastajia. Kalanpoikasia kuljettavan

tankkiauton tyhjennyttyä istukkaiden pyynti alkaa usein heti. Kalastajia muistutetaan siitä, että istukkaiden kalastaminen on haaskausta. Esimerkiksi jokainen istutettu taimenen poikanen on maksanut ainakin 20 markkaa. Poikasena pyydetyn kalan käyttöarvo ruokana on vähäinen.

Istutusten jälkeinen kalastus on tuhoisaa, ja taloudellinen vahinko nousee nopeasti useiksi tuhansiksi markoiksi. Poikasten vartuttua muutaman vuoden rauhassa niiden saalisarvo olisi moninkertainen. Kalatalouden keskusliitto muistuttaa, että istutuksilla pyritään vahvistamaan kalakantoja siten, että niistä varttuisi myös lisääntymään pääseviä yksilöitä.

Kalastajia muistutetaan myös siitä, että valtakunnallinen kalastuksenvalvontakampanja alkaa jälleen juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kalatalouden Keskusliitto ja sen maakunnalliset jäsenjärjestöt toivovat kalastajilta vastuullisuutta kalanpoikasten istutuksien yhteydessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.