Vetääkö kotonasi? Tiivistä ikkunat ja säästä sähkölaskussa

Jäämereltä virtaava kylmä ilma kiristää pakkasia koko Suomessa. Tällöin tekee mieli käpertyä sohvan kulmaan ja nauttia olostaan. Mutta mitä tehdä, jos kotona vetää niin, että villavilttikään lämmitä?

Veto on vihuliaista. Vaikka sisälämpömittari näyttäisi sopivaa, silti kylmä vihloo jäseniä. Vetoisuus aiheuttaa epämukavuuden lisäksi herkillä ihmisillä myös lihassärkyjä, ja se voi jopa pahentaa yskää ja nuhaa.

Vedon korjaamiseksi ei kuitenkaan kannata nostaa huoneen lämpötilaa, vaan selvittää vedon syitä, kertoo kuluttajien energianeuvonta Eneuvonta.fi. Yleensä veto johtuu puutteellisesta tiivistyksestä tai ilmanvaihtoon liittyvistä ongelmista.

Ikkunoiden ja ovien tiiviys onkin syytä tarkistaa säännöllisesti esimerkiksi ikkunoiden pesun yhteydessä, ja viimeistään syksyllä kun ilmat viilenevät.

Tarkista ja tiivistä

Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen vähentää vedontunnetta.

– Etsi vuotokohta: Kuljeta kättä oven- ja ikkunankarmien päällä. Ilmanvuotokohdan voi havaita selvänä ilmavirtana kämmenellä. Silmämääräisesti sen voi havaita vuotokohtien kautta kulkeneen ilmanvirran aiheuttamina pölyjuovina.

– Tutki tiiviste: Litistynyt, jäykkä tai kova, alustastaan osittainkin irronnut tiiviste ei enää eristä. Hyvä eriste on napakka ja elastinen.

– Valitse sopivan paksuinen tiiviste: On tärkeää valita oikeanpaksuinen tiiviste. Liian ohut ei eristä ja liian paksu tiiviste puolestaan saattaa rikkoutua heti, tai haitata ikkunan tai oven sulkemista.

Näin selvität oikean tiivistepaksuuden

Oikea tiivistepaksuus selviää kokeilemalla. Sinun ei suinkaan tarvitse mennä ostamaan eripaksuisia tiivisteitä, vaan voit käyttää apuna vaikka sinitarraa tai muovailuvahaa.

– Aseta ikkunanpuitteeseen eri kohtiin useampia sinitarrapaloja ja sulje ikkuna. Avaa ikkuna ja mittaa litistyneiden tarrapalojen paksuudet.

– Valitse tämän perusteella tiiviste, joka on 2-3 mm paksumpi tiiviste. Voi olla, että tarvitset yhteen ikkunaan tai oveen useamman paksuisia tiivisteitä.

Säädä huoneen lämpötila sopivaksi vasta tiivistämisen jälkeen. Tiivistämisellä voidaan säästää noin 5 prosenttia lämmityskustannuksissa.

Tiivisteet eivät ole ikuisia

Tiivisteet on vaihdettava aika ajoin. Tiivisteiden käyttöikään vaikuttaa muun muassa tiivistetyyppi ja tiivisteen materiaali.

Eri tiivistemateriaalien tyypillisiä käyttöikiä ovat:

• EPDM-solukumi, itseliimautuva/liimatarra: noin 1 vuosi

• EPDM-massiivikumi: noin 7 vuotta

• Q-lon tai TPE: noin 7-8 vuotta

• Silikoni: noin 12-15 vuotta

Myös liian alhaiset sisäilman tai rakenteiden lämpötilat saattavat aiheuttaa vedon tunnetta. Jos ikkunoiden ja ovien tiivistys ei auta, ota yhteyttä taloyhtiöösi mittauksia varten tai pyydä ammattilainen paikalle.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat