Vetääkö ikkunastasi? Suojaudu vedolta kääretortulla!

Nyt on aika varustautua kylmän kauden tuulelta ja puhallukselta, joka hiipii kotiin mitä pikkiriikkisimmistä rakosista. Varmaa on, että jos tuuli pääsee tupaan, pääsee myös kovalla rahalla ostettu lämpö samasta rakosesta ulos. Kaiva kaapista vanhat lakanat, pyyhkeet tai vaatteet ja rullaa ne suojaamaan kotiasi vedolta.

Tiivistettykin vanha ikkuna falskaa sen verran, että hiukset leijailevat vedossa ikkunan edessä kahvitellessa. Eteisessä varvasta palelee ulko-oven alta tulevan kylmän henkäyksen kohdalla. Nämä molemmat koteihin sinänsä kuuluvat ja varsinkin painovoimaisen ilmanvaihdon toimivuuden kannalta olennaiset rakoset voi tilkitä väliaikaisella kankaisella kääretortulla.

Englantilaisten kotien vetoisat oviaukot tilkitään usein painavilla pötköillä, joita kauppojen sisustusosastojen hyllyiltä löytyykin joka lähtöön. On mäyräkoiran muotoista, kaksikerroksista bussia ja hillitympiä kukkakuosisia malleja.

Kääretortun voi valmistaa mistä tahansa kotoa löytyvistä tekstiileistä. Jos kotoa ei löydy jätekankaita, voi pötköön käyttää myös esimerkiksi käytössä olevan pyyhkeen, sillä kääretortun voi kevään korvilla purkaa ja sen materiaalit pestä takaisin normaaliin käyttöön.

Esimerkkipötköön löytyi hiusvärillä sotkettu vaalea pyyhe, keskeltä puhki kulunut mutta reunoiltaan yhä priimakunnossa oleva lakana sekä maalarinteippiä.

Mittaa ikkuna-aukon leveys ja ota sen pituinen pyyhe. Rullaa pyyhe tiiviiksi apukäsien kanssa, sillä pitkää kääretorttua on hankala rullata yksin. Jos apukäsiä ei ole tarjolla, saat pidettyä jo käärityn rullan kasassa nuppineulojen avulla. Teippaa valmis rulla kiinni muutamasta kohtaa.

Leikkaa lakanasta tai valitsemastasi päällikankaasta kymmenen senttiä pyyherullaa pidempi ja noin 30 senttiä leveä kangas. Rullaa kangas pyyhkeen päälle ja teippaa saumakohta kiinni. Viitseliäs ompelee sauman kiinni käsin. Sido päät narulla kuin paperikarkilla tai taita ne päällikankaan sisään siististi. Asettele kääretorttu ikkunan eteen sauma alaspäin ja nauti ansaitsemasi kahvihetki vedolta suojassa.

Ulko-oven eteen tarvitaan kankaista torttua painavampi pötkö, että se on helppo potkaista sijoilleen oven aukomisen jälkeen. Pötkön voi täyttää vaikka hiekalla tai riisillä ja päällystää tummalla, vahvalla kankaalla. Tummassa kankaassa ei jokainen hiekan tai räntälumen hitunen erotu ja vahva kangas kestää hinkkaamisen lattiaa pitkin.

Teksti & kuvat: Henna Kekki

Lue myös:

    Uusimmat