Mainos

Verhojen ostajan tarkkailupisteet

Jokainen on oman ikkunansa paras artisti. Kertaa kuitenkin nämä faktat ennen kuin alat sooloilla.

Ikkunan mitat

Mittaa koko ikkunaseinä. Ikkunan korkeus ja leveys, ikkunan yläreunan etäisyys katosta ja alareunan etäisyys lattiasta sekä sivureunojen etäisyydet seinistä. Mittaa myös lämpöpatterien ja putkien paikat.

Kiinnitys

Tuleeko kiinnitys kattoon vai seinään? Haluatko kiskon vai tangon? Kiskon on yleensä tarkoitus olla huomaamaton, tanko taas on osa verhoripustusta. Hyvä paikka tangolle on noin 10–15 senttiä ikkunapuitteen yläpuolella.

Pituus

Pitkät verhot saavat ulottua lähes maahan asti. Jätä alareunan ja lattian väliin vain pari senttiä. Verhot näyttävät töpöiltä, jos väli kasvaa sitä isommaksi. Verhot voivat olla myös trendikkäästi ylipitkät, jolloin kangasta voi valuttaa lattialle niin paljon kuin haluaa. Lyhyiden verhojen ja ikkunalaudan väliin voi jättää alle sentin. Jos ikkunalautaa ei ole, verhot saavat jatkua hieman ikkunapuitteen alapuolelle.

Kuinka paljon kangasta?

Kun verhot hankitaan fiiliksen vuoksi, riittää yleensä yksi pituus ikkunan molemmin puolin. Verhon voi laittaa myös vain toiselle puolelle. Jos verhoilla on tarkoitus peittää ikkuna, varmista, että kangas riittää koko valoaukkoon. Yhteen pitkään verhoon tarvitset kangasta verhon pituuden + noin 25 senttiä käänteisiin.

Mikä ihmeen raportti?

Raportti kertoo kuinka monen sentin välein kankaan kuvio toistuu samanlaisena. Kuvio voi olla kymmeniä senttejä. Tällä on merkitystä kangasta ostaessa, sillä vierekkäisten verhojen pitää olla samanlaiset. Kuviosovituksen takia kuviollista kangasta joutuu joskus ostamaan enemmän kuin yksiväristä.

Hämää verhoilla

Jos ikkuna on pieni, älä peitä valoaukkoa verhoilla. Hanki ylileveä tanko tai kisko ja anna verhojen olla ikkunan molemmin puolin. Ikkuna ikään kuin jatkaa leveyttään verhojen taakse. Sama temppu toimii laskosverholla. Kun kiinnität sen reilusti ikkunan yläpuolelle, ikkuna vaikuttaa normaalia korkeammalta.

Teksti: Jenny Brandt
Kuva: Jeppe Tuomainen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.