Mainos

Veneton alue pyrkii itsenäiseksi – muu Italia seuraa hämmentyneenä

Veneton alueen asukkaat haluavat erota Italiasta ja perustaa Veneton itsenäisen tasavallan. Veneton itsenäistymisestä äänestettiin nettiäänestyksessä, jossa 89 prosenttia äänestäneistä torppasi Rooman keskushallinnon.

Äänestyksen järjestäneen Plebiscito.eu-liikkeen mukaan siihen osallistui lähes 2,4 miljoonaa ihmistä, 73 prosenttia alueen äänioikeutetuista.

Veneton eroaminen Italiasta rikkoisi maan perustulakia eikä äänestys siten ole laillisesti sitova. Äänestystulos on kuitenkin herättänyt järjestäjissä suurta riemua. Liike on ilmoittanut aloittavansa heti diplomaattiset neuvottelut saadakseen Veneton itsenäiselle tasavallalle kansainvälisen tunnustuksen, la Repubblica kertoo.

Veneton alueen hallinnollinen pääkaupunki on Venetsia. Venetsian kaupunkivaltio oli olemassa yli tuhat vuotta, ennenkuin itsenäisyys menetettiin Ranskalle vuonna 1797. Italiaan Veneton alue liitettiin 148 vuotta sitten.

Äänestystuloksen aitoutta epäillään

Muualla Italiassa venetolaisten itsenäisyyspyrkimykset herättävät hämmennystä ja epäuskoa. “Veneton itsenäisyys ei ole vitsi”, otsikoi esimerkiksi la Repubblican verkkolehti.

Toisaalta äänestys on herättänyt innostusta Lombardiassa ja Sardiniassa, joilla on omat itsenäisyyttä ajavat liikkeensä. Sardinialaiset suunnittelevatkin jo omaa itsenäistymisäänestystään.

Useissa tiedotusvälineissä epäillään nyt, että äänestäjien määrää on paisuteltu. Demos-tutkimuskeskuksen tekemän kyselyn mukaan nettiäänestykseen osallistui alle puolet venetolaisista. Lopputulos oli kuitenkin samansuuntainen, sillä heistä lähes 80 prosenttia ilmoitti äänestäneensä itsenäistymisen puolesta. Myös kaikista kyselyyn vastanneista yli puolet kannatti itsenäistymistä.

Tiedotusvälineissä ollaankin sitä mieltä, että Veneton äänestystulos tulee ottaa vakavasti. Varsinaisen irtautumishalun sijaan sen uskotaan kuitenkin kertovan tyytymättömyydestä Rooman keskushallintoon. Vauraat pohjoisitalialaiset vastustavat usein veroeurojensa valumista köyhään Etelä-Italiaan, ja talouskriisi on lisännyt ärtymystä Italian hallintoa kohtaan.

Veneton äänestystä on seurattu tarkkaan ulkomaisissa tiedotusvälineissä, osittain Krimillä vastikään pidetyn kansanäänestyksen vuoksi.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.