Venäläiskarkuri löytyi kuolleena

Suomeen loikannut venäläinen varusmies löytyi kuolleena. Tilanne Luumäellä oli poliisin mukaan erittäin vaarallinen.

Varusmies surmasi itsensä

Tavarajunassa Vainikkalan vastaiselta Puslovskajan rajavartiosemalta Suomeen loikannut 18-vuotias venäläinen varusmies aiheutti useita vaaratilanteina myöhään eilisiltana alkaneen pakonsa aikana.

Rynnäkkökiväärillä aseistautunut varusmies tulitti poliisia Luumäen Sarvilahdessa varhain tänä aamuna. Sinne hän oli ajanut 180 kilometrin tuntivauhtia valtatie 6:ta Vainikkalasta anastamallaan autolla.

Auto romuttui pahasti

Varusmies törmäsi rekkaan kello 5.20 Sarvilahdessa ja pakeni katolleen ojaan lentäneestä autosta maastoon. Paetessaan hän tulitti poliisia kohti ja osui poliisiautoon. Poliisi vastasi tuleen yrittäen saada miehen antautumaan. Paikalla oli kolmisenkymmentä poliisia, joista kukaan ei haavoittunut. Lähiseudun asukkaita oli kehotettu pysyttelemään sisätiloissa.

Valtatie 6:n eteläpuolelta karkuri eteni Luumäen motellin suuntaan Toikkalankylän maastoon. Tyhjäksi ampumansa lippaan hän heitti metsätien varteen. Käytetyt ammukset olivat tiettävästi erikoisluoteja, joilta luotiliivit eivät suojaa. Koirapartio pääsi miehen jäljille, ja hän löytyi itsensä ampuneena Toikkalankylästä runsaan puolen kilometrin päästä valtatie 6:lta kello 9.30.

Lappeenrannan poliisipäällikkö Tapio Saarni korostaa, että tilanne oli todella vaarallinen. Keskusteluyhteyttä karkuriin ei kertaakaan saatu.

Venäläisellä varusmiehellä ei tiedetä olleen rikollista tai väkivaltaista taustaa. Mitään selitystä venäläiset viranomaiset eivät ole pystyneet antamaan laittomalle rajanylitykselle, kerrotaan Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Pariskunta pakeni

Ensimmäinen tieto varusmiehestä tuli poliisin hälytyskeskukseen eilen kello 23.16. Mies oli tunkeutunut vainikkalalaisen avioparin omakotitaloon särkemällä ulko-oven. Hän oli käyttäytynyt aseineen uhkaavasti, pitänyt sormeaan liipamisella, mutta pariskunta oli päässyt pakenemaan ja teki hälytyksen poliisille.

Vainikkalasta mies oli anastanut punaisen Peugeot-merkkisen auton. Poliisipartio sai havainnon autosta varhain aamulla Lappeenrannassa. Mies oli pakonsa aikana murtautunut Nesteen huoltoasemalle Lappeenrannan Lauritsalan kaupunginosassa. Hän oli ampunut huoltoaseman oven tohjoksi, mutta ei ollut anastanut paikalta mitään.

Tilanne oli erittäin vaarallinen

Takaa-ajossa oli miehiä Lappeenrannan, Lahden ja Kotkan poliisilaitoksilta. Poliisi sai virka-apua ja kalustoa myös sekä rajavartiostolta että puolustusvoimilta. Kuutostie avattiin uudelleen liikenteelle puolen päivän aikaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat