Venäjän pörssi pahoissa vaikeuksissa

Paniikkimainen tunnelma levisi torstaina Venäjän valuutta- ja osakemarkkinoille. Ruplalle ei saatu myöskään torstaina Moskovan valuuttapörssissä virallista kiinnityskurssia, ja keskuspankki keskeytti pankkien välisen kaupan keskeisillä valuutoilla loppuviikoksi.

Moskovan pörssin kurssikehitystä kuvaava RTS-indeksi romahti torstaina 17,13 prosenttia, ja myös osakekauppa oli osan päivää keskeytyksissä.

Moskovan katukaupassa ruplan vaihtokurssi dollaria vastaan nousi torstaina jyrkästi. Pankkien markkinanoteerauksissa dollareita oltiin valmiit myymään ylimmillään 16 ruplan kurssiin. Vajaat kaksi viikkoa sitten päätetyssä valuuttaputkessa dollarin vaihteluväli määriteltiin 6.0-9,5 ruplaan.

Suomen markkaa vastaan rupla heikentyi torstaina noin 11 prosenttia. Apulaisjohtaja Anu Koskelainen Meritasta kertoo pankin myyneen tilivaluuttana ruplaa 0,61 markan kurssiin, kun hinta keskiviikkona oli 0,67 markkaa.

Pörssi pohjalukemiin

Moskovan osakepörssissä kaupankäynti keskeytettiin iltapäivällä kurssien pudottua lähes 13 prosenttia. Myöhemmin iltapäivällä kaupankäyntiä jatkettiin, mutta RTS-indeksi laski yli 17 prosentin 63,20 pisteeseen eli kaikkien aikojen alimpaan pistelukuunsa.

Kurssikehitystä kuvaavassa RTS-yleisindeksissä on mukana 87 eniten vaihdetuinta yhtiötä, joista suurimmat ovat öljy- ja energia-alan yhtiöitä. Indeksiä painoivat alas etenkin Lukoil-öljy-yhtiön ja UES-energiayhtiön osakkeiden voimakkaat laskut. Lukoilin kurssi putosi torstaina iltapäivällä noin 33 prosenttia.

Osakemarkkinoiden jyrkän laskun taustalla oli ruplan jyrkkä heikkeneminen ja sijoittajien luottamuksen puute. Markkinoilla kaikki halusivat myydä, mikä painoi kurssit paniikinomaiseen laskuun. Osakevaihto pysyi kuitenkin edelleen vähäisenä.

Venäjän tapahtumat heijastuivat osakekursseihin myös Euroopan pörsseissä. Pariisissa pörssikurssit tippuivat päivän aikana 4,3 prosenttia, ja Frankfurtissa lasku oli 3,3 prosenttia. Myös Lontoossa osakkeiden hinnat tippuivat yli kaksi prosenttia. New Yorkissa pörssi oli aamupäivällä 1,5 prosentin laskussa.

Ulkomaiset sijoittajat menettivät miljardeja

Venäjän hallituksen päätös järjestellä uudelleen valtiovelkaansa on saanut markkinoilla tyrmistyneen vastaanoton. Ulkomaisten sijoittajien osuus noin 40 miljardin dollarin summasta on noin 30 prosenttia eli 12 miljardia dollaria.
-Lainajärjestelyn ehdot näyttävät siltä, että sijoittajat voivat lähes kaiken tästä kirjata tappioksi, arvioi Koskelainen.
Markkinoilla hallituksen päätös on myös arvioitu laittomaksi, ja se aiheuttanee oikeudenkäyntejä.

Suunnitelma valtion velkojen uudelleen järjestelystä julkistettiin keskiviikkona, ja suunnitelma sisältää useita eri versioita. Lainoja tarjotaan vaihdettavaksi useiden vuosien pituisiksi rupla- ja dollariobligaatiolainoiksi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja