Mainos

Venäjä voitolla mediasodassa

Georgian ja Venäjän välisessä sodankäynnissä, kuten kriisitilanteissa yleensäkin, riippumaton tiedonsaanti on hankalaa, jopa suorastaan mahdotonta. Silloin informaatiosodan ja propagandan merkitys korostuu. Rintamalla sotaa on käyty nyt viitisen päivää. Samalla sodankäynti on levinnyt myös yhä vilkkaampana muun muassa nettiin.

Mediasotia seuranneen asiantuntijan mielestä Venäjä on informaatiosodan voittaja.

Esimerkiksi You tube -sivustolta löytyy useita Venäjän valtion kontrolloimia uutispätkiä, joissa syytetään georgialaisia Etelä-Ossetiassa tapahtuneessa kansanmurhasta. Venäläiset esitetään rauhanturvaajina - georgialaiset siviilien pommittajina.

- Videoilla pyritään synnyttämään sellainen käsitys, että Venäjä on hyväntekijä, jonka oli pakko mennä Etelä-Ossetiaan ja Georgiaan suojelemaan omiaan, sanoo informaatiosodan asiantuntija Teuvo Arolainen.

Videoilla ei näytetä sodankäyntiä tai kuvaa väkivaltaisuuksista. Arolainen selittää, että se ei olisi edullista informaatiosotaa käyville osapuolille.

- Se näyttää aika rumalta tv-ruuduissa. Kun väklivaltaa näkee tv:ssä, alkaa miettiä, että onko se nyt sittenkään niin rauhanomaista ja ystävällismielistä toimintaa.

Myös Georgiassa osataan informaatiosodankäynnin taito. Esimerkiksi presidentti Saakashvilin nimellä on perustettu Facebook-profiili kuva-albumeineen. Esiintymiset kansainvälisillä tv-asemilla käyvät myös propagandasta.

Silti Venäjä on ainakin sodan tässä vaiheessa asiantuntija Arolaisen mukaan informaatiosodan voittaja.

Katso lisää Kymmenen uutisista!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.