Mainos

Venäjä uhkaa lunastaa suomalaiskiinteistöt Karjalassa

Venäjä on toimittanut helmikuun lopussa Suomen ulkoministeriölle tiedoksiannon, jonka mukaan Venäjän valtio tulee lunastamaan vajaat kaksisataa Karjalassa yhä suomalaisten omistuksessa olevaa kiinteistöä. Liikkeelle lähdetään vapaaehtoismenettelyllä, seuraava askel on pakkolunastus.

Jo vuosi sitten Venäjä määritteli kaupankäynnin kieltävät raja-alueensa niin laajoiksi, ettei suomalaisilla ole käytännössä minkäänlaisia mahdollisuuksia hankkia maata omistukseensa Venäjältä.

Eduskunnassa on vireillä lakialoite kaupankäynnin rajoittamiseksi myös Suomen puolella.

45 minuuttia kysyi puolustusvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenten kantaa kauppojen rajoittamiseen lainsäädännöllä. Rajoitusten kannatus oli vahvinta oppositiossa. Hallituspuolueissa uskotaan yhä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta korkean tason vastavuoroisuuskeskusteluihin.

Presidentti Sauli Niinistön halutaan nostavan maakaupat ensi tilassa neuvottelupöytään presidentti Putinin kanssa.

Eduskunnan puolustusvaliokunta on tilannut myös uuden selvityksen maakauppojen kokonaismäärästä. Edustajien mukaan heillä ei ole ollut käytettävissään oikeita lukuja kauppojen kokonaismäärästä. Edustajien mukaan kaupat on käytävä läpi kuntakohtaisesti todellisen tilanteen selvittämiseksi.

45 minuuttia -ohjelma on uutisoinut venäläisten Suomessa tekemistä maakaupoista jo lähes neljän vuoden ajan. Ensimmäinen juttu tuli ulos 15.10.2008. Tuolloin kerroimme kaupankäynnin siirtyneen itärajalta Sisä-Suomen suurten vesistöjen lähettyville. Myöhemmin olemme raportoineet maakaupoista muun muassa tietoliikennemastojen, sotilaslentokenttien, asevarikoiden sekä varuskunta-alueiden lähettyvillä.

Puolustusministeriö ja pääesikunta eivät ole missään vaiheessa nähneet kaupankäynnissä minkäänlaista huolta Suomen turvallisuuden näkökulmasta. Myös suojelupoliisin mukaan kauppojen kokonaistilanne on ollut turvallisuusviranomaisten tiedossa ja hallinnassa. Kaikkien edellä mainittujen tahojen tietolähteenä on ollut maanmittauslaitoksen lainhuutorekisteri.

Maanmittauslaitoksen rekisterit eivät ole olleet ajantasaiset. Tiedoissa on havaittu vakavia puutteita. Alueita haltuunsa hankkineet venäläisyritykset ovat myyneet osakkeitaan eteenpäin, kaupoissa on käytetty suomalaisia bulvaaneja ja maata haltuunsa hankkineet venäläiset yksityishenkilöt ovat tehneet maa-alueilla jälkikauppaa Venäjällä.

Katso Tuula Malinin juttu (45 minuuttia 14.3.2012)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.