Venäjä panostaa taistelulentäjiensä turvallisuuteen erityisen paljon – kotirintaman mielipide painaa

Venäjä on Syyrian hyökkäyksissään keskittynyt iskuihin lentokalustolla. Asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkin mukaan Venäjä on panostanut lentäjien turvallisuuteen aikaisempaa enemmän.

– Iskuja tehdään alueella, jossa käydään paikoitellen varsin verisiä taisteluja. Maahan joutuneiden lentäjien tilanne on aina vaarallinen, ja tappiot laskisivat operaation suosiota kotimaassa.

– Venäjä näyttää panostavan lentäjien turvallisuuteen enemmän kuin koskaan. Georgian tai Tšetšenian taisteluissa ei asiaan panostettu näin paljon, Pulkki toteaa.

Koneilla jatkuva onnettomuuden riski

Vaikka esimerkiksi SU-25-rynnäkkökone on kestävää tehoa, on taistelulennoilla aina omat riskinsä.

Lähi-ilmatorjuntaohjuksen osuma ei ehkä tuhoaisi konetta, mutta pakottaisi lentäjän joko käyttämään heitto-istuinta tai tekemään hätälaskun.

Venäjä onkin varautunut hakemaan lentäjänsä alueelta esimerkiksi raskasta taisteluhelikopteria käyttäen.

– On muistettava, että ilmatorjuntakalusto pyritään Syyriassakin keskittämään tärkeimpien kohteita suojaksi. Niihin venäläiset voivat käyttää perinteisten pommien sijasta täsmäaseita, joiden tarkkuuteen ei kasvanut laukaisuetäisyys tai korkeus juuri vaikuta, Pulkki kertoo.

Esimerkiksi ohjukset voidaan laukaista 10 kilometrin päästä kohteesta ja täsmäpommituksessakin ollaan lähi-ilmatorjuntaohjusten kantaman ulkopuolella.

Huolimatta tekniikan kehittymisestä ovat venäläiskoneet jatkuvasti vaarassa. Jo tekninen vika tai onnekas raskaan rynnäkkökiväärin osuma saattaa tiputtaa rynnäkkökoneen. Venäjän onkin kotirintaman mielipiteiden vuoksi suojeltava sen joukkoja tappioilta.

Huomiota käännetään Ukrainasta Syyriaan

Syyriassa toimivan venäläisen lento-osaston laivueet ja erilliset lentueet ovat Arto Pulkin eri lentotukikohdista.

– Esimerkiksi osaston Su-25 -rynnäkkökonelaivue on selkeästi siirretty paikalle aivan Ukrainan naapurista, Primorsko-Ahtarskin lentotukikohdasta.

– Laivueen kalustona on 1980-luvulla valmistettuja, mutta aivan äskettäin modernisoituja Su-25SM-rynnäkkökoneita sekä muutama kaksipaikkainen Su-25UB-kone, joita voidaan käyttää operaatiossa niin koulutus-, rynnäkkö- kuin tiedustelukoneina, hän kertoo.

Pulkin mukaan Venäjän joukkojen siirto Ukrainasta kuvaa monella tavalla Venäjän käytöstä. Itä-Ukrainan ja Ukrainan lähellä vähintään varuilla olleiden joukkojen siirto on myös sisäistä strategista viestintää.

– Venäjä pyrkii kääntämään omiensakin huomion Itä-Ukrainasta Syyriaan.

Lue myös:

    Uusimmat