Kuvat ja video: Venäjä pullistelee Syyria-operaatiolla – esittelee kalustoa ostajakandidaateille

Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriassa viime kuussa ja on omien sanojensa mukaan tehnyt viikon aikana yli 100 ilmaiskua. Suomalaisasiantuntijan mukaan osa tulivoimasta on käytössä näytösmielessä. Operaatio on hyvä tilaisuus esitellä kalustoa mahdollisille ostajille. 

Venäjä käyttää alueella pääasiassa ilmavoimia.

– Selkeästi Venäjä on Syyriassa ilmavoimien kärjellä, mikä onkin heikäläisestä näkökulmasta järkevä valinta. Henkiä riskeerataan mahdollisimman vähän ja pienemmällä panostuksella saadaan suuri vaikutus, arvioi asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki.

”Venäjä esittelee kalustoaan”

Venäjä on tuonut Syyriassa käytettäväksi uusinta lentävää kalustoaan.

Pulkin mukaan konemäärät ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niillä ole suurta operatiivista merkitystä.

– Venäjä käyttää tilaisuutta hyväkseen esitelläkseen lentokalustoaan sekä kotimaan kansalaisille että ulkomaisille ostajille. Yhdellä lentueella ei suoriteta isoja operaatioita.

Venäjä ampuu risteilyohjuksia Syyriaan 1:28

Hyvin uutta kalustoa edustaa esimerkiksi Su-30SM-monitoimihävittäjä, jota Venäjä on tosin jo vienyt ulkomaillekin. Hävittäjiä on vain neljä kappaletta eli yksi lentue. Pulkin arvion mukaan ensisijaisesti ilmataisteluihin tarkoitetun konetyypin tosiasillinen merkitys Syyriassa on lähinnä näytösluonteinen.

Toinen alueella vaikuttava uutuus on SU-34-hävittäjäpommittaja, jota Pulkki kuvailee erittäin suorituskykyiseksi. Koneita on alueella arvioiden mukaan kuusi kappaletta, eli hieman yli lentueellinen.

Kone soveltuu erittäin hyvin partio- ja ilmatulitukikoneeksi, sillä se voi lentää pitkiä aikoja ja siinä on hyvät täsmäpommituskyvyt. Se on myös varustettu niin, että lentäjät voivat viipyä siellä pidempiä aikoja, jaloitellenkin välissä.

Käytössä pääasiassa vanhempaa tekniikkaa

Käytännössä Syyriassa suurempi vaikutus on vanhemmilla konetyypeillä. Venäjä toimii pääasiassa SU-24M-hävittäjäpommittajilla ja SU-25-rynnäkkökoneilla, joita kumpiakin on käytössä 12 kappaletta, eli kolme lentuetta.

– Sillä määrällä koneita voi tehdä useiden lentueiden voimin useita iskuja päivässä. Tällä voi olla merkitystä koko konfliktin mittakaavassa, Pulkki toteaa.

Kummatkin konetyypit ovat modernisoituja ja pystyvät käyttämään täsmäaseita, kuten laserohjattuja ohjuksia ja pommeja. Pulkin mukaan näyttää kuitenkin siltä, että Syyriassa tiputetaan pääasiassa perinteisiä ohjaamattomia pommeja.

– Käytetyt 250- ja 500-kiloiset pommit ovat edullisia ja niitä on paljon käytössä. Ne ovat riittävä asejärjestelmä alueella suoritettavaan perinteiseen rynnäkköpommitukseen, hän arvioi.

Lisäksi Venäjällä on käytössä helikopterikalustoa, jonka käyttö on tähän mennessä ollut rajattua. Pulkki uskoo niiden olevan varattu tässä vaiheessa ensisijaisesti omien tutkikohtien suojaamiseen sekä tilanteeseen, jossa pudonneen rynnäkkökoneen lentäjä tulee pelastaa. Tähän soveltuu Venäjän käyttämä raskas taisteluhelikopteri Mil Mi-24.

Risteilyohjuksia Kaspianmereltä

Eilen Venäjä ilmoitti ampuneensa ISIS-kohteita ohjuksin Kaspianmereltä. Pulkki ei pidä risteilyohjusten käyttöä ei voi pitää operatiivisesti kovinkaan merkittävänä.

– Yhden 3M-14 risteilyohjuksen taistelukärki vastaa yhtä 500 kilon lentopommia. Kaksi tusinaa Kaspianmereltä laukaistua risteilyohjusta vastaa siis käytännössä muutamaa hyvin onnistunutta Su-24M-hävittäjäpommittajalentueen taistelulentosuoritusta, hän vertaa.

Pulkin mukaan risteilyohjusten käyttö on kuitenkin merkittävä voimannäyttö ja strategisen viesti Venäjältä, jolla se osoittaa pystyvänsä tarvittaessa täsmäpommittamaan alueita, joissa sillä ei ole ilmaherruutta.

– Ei myöskään pidä unohtaa, että Venäjä etsii jatkuvasti uusia asiakkaita näille asejärjestelmille. 

Lue myös:

    Uusimmat