Mainos

Venäjä hävittää lännestä salakuljetettuja elintarvikkeita – syömisestä seuraa rikossyyte

Venäjä on ryhtynyt hävittämään vastoin tuontikieltoja Venäjälle tuotua ruokaa.

Tuhoaminen perustuu presidentti Vladimir Putinin viime viikolla allekirjoittamaan asetukseen. Se määrää hävitettäväksi kaiken ruoan – gourmet-juustoista vihanneksiin – joka on tuotu Venäjälle länsimaihin kohdistuvan tuontikiellon vastaisesti.

Asetus on herättänyt Venäjällä terävää arvostelua.

Venäjän viranomaiset ovat raahanneet maasta pois tonneittain juustoa, hedelmiä ja vihanneksia. Venäjän televisio näytti, kun viranomaiset heittelivät rekkalasteittain juustoa roskien lailla erilaisiin kuormiin ja ajoivat ne sitten Belgorodin alueelle Ukrainaan.

Belgorodin alueelle viety juusto oli tuotu Ukrainasta, mutta sen uskotaan olevan peräisin EU:n alueelta.

Elintarviketurvallisuusviraston tiedottaja kertoi, että kaikki litistynyt juusto – jota on noin yhdeksän tonnin edestä – haudataan maahan.

– Tästä eteenpäin kaikki viljelys- ja raakatuotteet sekä muu ruoka, joka tulee maasta, joka on asettanut Venäjälle taloudellisia pakotteita, tuhotaan, maatalousministeriö ilmoitti tiedotteessaan.

Ruokaa murskattiin puskutraktoreilla

Moskova kielsi viime vuonna liudan länsimaisia elintarvikkeita, kuten parmesaanin ja espanjalaiset kinkut sekä useita peruselintarvikkeita, kuten appelsiinin. 

Venäjä on valittanut, että jotkut maahantuojat kiertävät elintarvikekieltoa laittamalla tuotteisiin uudet merkinnät, joiden mukaan ruoka on tuotettu entisissä neuvostomaissa.

Smolenskin alueella murskattiin kaksi rekkalastillista eurooppalaisia tomaatteja ja kolme rekkalastillista nektariineja ja persikoita. Työvälineenä käytettiin puskutraktoreita. Viranomaisten mukaan tuotteissa oli tekaistut tuotemerkinnät.

Viranomaisten mukaan eräs rekkakuski, joka kuljetti lastillista "epäilyttäviä" tomaatteja, käänsi rekkansa ympäri ja ajoi takaisin Valko-Venäjälle välttääkseen tomaattien tuhoamisen.

Elintarviketurvallisuusviraston lähde varoitti venäläiselle Izvestia dailylle antamassaan haastattelussa, että jos joku yrittää "tuhota" länsimaiset herkut syömällä ne, heitä vastaan nostettaisiin rikossyyte.

Venäjän maatalousministeri Alexander Tkachev sanoi länsimaisten elintarvikkeiden tuhoamisen olevan tarpeellista, koska ruoka on "laadultaan epäilyttävää".

Kansa on raivostunut päätöksestä

Viranomaisten päätös tuhota ruokia on nostattanut raivoa kansalaisissa, sillä maassa vallinnut talouskriisi on ajanut miljoonat venäläiset köyhyyteen, eikä useilla ole varaa kustantaa edes peruselintarvikkeita.

– Tämä ei ole mikään tavallinen toimenpide. Tämä on barbaarista, haaste yhteiskunnalle ja kaikkein tärkeintä, tässä ei katsota asian eettistä puolta, Vedomosti business daily julisti pääkirjoituksessaan. 

Torstaina yli 280 000 venäläistä on allekirjoittanut nettivetoomuksen, jonka mukaan takavarikoitu ruoka pitäisi jakaa puutteenalaisille ihmisille.  

Jopa kommunistisen puolueen johtaja Gennady Zyuganov, joka on yleensä Kremlin kanssa samoilla linjoilla, totesi toimenpiteiden olevan "äärimmäisiä"ja ehdotti ruoan lähettämistä orpokotiin ja separatisteille Itä-Ukrainaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.