Venäjä alkoi tuhota kemiallisia aseitaan

Mittava kansainvälinen apu sai lopulta Venäjän viranomaiset liikkeelle ja aloittamaan valtavien kemiallisten aseiden varastojensa tuhoamisen. Venäjä säilyttää kaikkiaan seitsemässä varastossa 40 000 tonnia vaarallisia kemiallisia aineita, joita Neuvostoliitto valmisti mahdollisen suursodan syttymisen varalle.

Kymmenen vuotta ehti kulua siitä, kun Venäjä allekirjoitti kansainvälisen sopimuksen kemiallisten aseiden tuhoamisesta. Sopimusta päästiin toteuttamaan vasta sitten, kun mittava kansainvälinen apu oli taattu. Venäjä on jo omin voimin tuhonnut sellaiset kemialliset aseet, jotka oli kiinnitetty taisteluvarustukseen. Näin ollen tämän hetken taisteluvarustuksessa ei kemiallisia aseita enää puolustusministeriön mukaan ole. Varastoissa makaavat kuitenkin edelleen kaikkein vaarallisimmat taistelukaasut.

Saratovissa päästiin alkuun

Saratovin läänissä käynnistettiin viime vuoden lopulla Gornyin kemiallisten aseiden tuhoamislaitos, ja nyt siellä on jo tuhottu yli 50 tonnia sinappikaasua ja levisiittiä. Venäjän tavoitteena on tämän vuoden aikana tuhota yksi prosentti eli 400 tonnia kemiallisia aseitaan ja tämä tavoite toteutuu viranomaisten mukaan jo toukokuussa. Koko ohjelma näytti vielä vuosi sitten kaatuvan, sillä Venäjä ilmoitti, ettei sillä ole rahaa kalliiden tuhoamislaitosten rakentamiseen. Amerikkalaiset olivat kylläkin valmiit antamaan rahaa mutta halusivat varmistua, että Venäjä käyttää sentään edes vähän omiakin rahojaan tarkoitukseen. Eurooppalaiset olivat kiinnostuneet avusta oman turvallisuutensa vuoksi.

Venäjä antoi omaakin rahaa

Venäjän kemiallisten aseiden varastot ovat nykyään lähes ilman valvontaa, ja myrkkyvuotoja pelätään koko ajan. Venäjällä ympäristöaktivistit ovat jo pitkään vaatineet hallitukselta toimia. Hallitus on kuitenkin odottanut ulkomaista rahaa, eikä ole pitänyt kiirettä ohjelman toteuttamisella. Kun saksalaisten rahoituksella käynnistettiin Gornyin laitoksen rakentaminen ja Venäjä lupasi rahaa myös Shtshutshjen laitokseen, amerikkalaiset avasivat omat rahahanansa. Amerikkalaisten päätökseen vaikutti ilmeisesti Venäjän ja Yhdysvaltain suhteiden parantuminen, viime aikojen terrori-iskut ja amerikkalaisten Irakin vastainen kampanja. Nyt Venäjällä ollaan varmoja, että kemialliset aseet tuhotaan ohjelman mukaisesti. Ohjelman mukaan vuonna 2007 pitäisi olla tuhottu 20 prosenttia aineista, seuraavana vuonna 45 prosenttia ja vuonna 2012 sata prosenttia.

Kuljetuksista ongelmia


Matkaan saattaa tulla vielä mutkia. Ongelmista suurimmaksi saattavat muodostua kuljetukset nykyisistä varastoista tuhoamislaitoksiin. Venäjä ei aio vastoin alkuperäistä suunnitelmaa rakentaa laitoksia kaikkien seitsemän varaston läheisyyteen. Laitoksia rakennetaan vain kolme. Jo käynnissä olevan Gornyin laitoksen lisäksi rakennetaan Kurganin lääniin Uralille Shtshutshjen laitos. Sitä on jo suunniteltu ja rahoituskin pitäisi olla kunnossa. Kolmas laitos rakennetaan Kambarkaan Udmurtiaan. Jotta vaaralliset kaasuvarastot pystytään kuljettamaan tuhoamislaitoksiin, pitää rautateitä korjata ja kuljetukset varmistaa. On myös mahdollista, että kuljetusreittien varsilla asuvat ihmiset ryhtyvät vastustamaan kaasutynnyreiden siirtoa. Onnettomuudella matkan varrella olisi tuhoisat seuraukset.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat