Venäjä alkaa rajoittaa kansalaistensa pääsyä eurooppalaisiin medioihin – listalla neljä suomalaista tiedotusvälinettä

Venäjä on ilmoittanut estävänsä useiden kymmenien eurooppalaisten tiedotusvälineiden seuraamisen Venäjän alueelta, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjän ulkoministeriö julkaisi tiedotteessaan listan 81 tiedotusvälineestä, joita rajoitus koskee.

Suomalaisista medioista listalla ovat Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Iltalehti ja Yle.

Ulkomaisista medioista mukana ovat muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT, saksalaislehdet Der Spiegel ja Die Zeit, espanjalainen El Mundo sekä politiikkaan erikoistunut verkkojulkaisu Politico. 

Listalle on päätynyt peräti yhdeksän ranskalaista mediaa, niiden joukossa ranskalainen uutistoimisto AFP ja sanomalehti Le Monde.

Ylessä seurataan tilannetta

Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Krista Taubert kertoi STT:lle tiistaina, että Ylessä seurataan tilannetta.

– Tässä kohtaa varovainen tulkinta on, että tämä mahdollisesti kohdistuisi organisaatioihin ja nettisivuihin, mutta ei yksilöihin ja akkreditoituihin kirjeenvaihtajiin, mutta varmuudella ei voi tietää.

Taubertin mukaan tilanne ei tällä hetkellä vaikuta Ylen toimintaan.

"Vastatoimi Euroopan unionille"

Venäjän mukaan kyseessä on vastatoimi Euroopan unionin päätökselle kieltää kolmen venäläismedian lähetystoiminta EU:n alueella.

Eurooppa-neuvosto ilmoitti 17. toukokuuta keskeyttävänsä lähetystoiminnan EU:ssa neljältä venäläiseltä tiedotusvälineeltä, jotka levittävät Venäjän propagandaa ja tukevat hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan.

EU:n rajoitteet koskevat venäläismedioita Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestija ja Rossijskaja Gazeta.

Venäjän ulkoministeriö syyttää tiedonsaannin estämisestä Eurooppaa ja sanoo harkitsevansa päätöstään uudelleen, jos EU poistaa venäläisiin tiedotusvälineisiin kohdistuvat rajoitukset.

AFP:n mukaan Venäjä on jo estänyt pääsyn suureen osaan länsimaisista tiedotusvälineistä ja sosiaalisen median alustoista Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainassa.

Monet kansainväliset mediat vetäytyneet Venäjältä

Venäjällä myös presidentti Vladimir Putinin hallintoa tai Ukrainan hyökkäystä kritisoivia kotimaisia tiedotusvälineitä on kielletty.

Keväällä 2022 maassa ajettiin pikavauhdilla voimaan laki, joka määrää jopa 15 vuoden vankeusrangaistuksen "valheellista tietoa" Venäjän armeijasta julkaiseville. 

Tämän takia monet kansainväliset mediat ovat vetäytyneet maasta tilapäisesti.

Lue myös:

    Uusimmat