Mainos

Velvollisuudentunto ajaa suomalaisia vaaliuurnille – epäluottamus merkittävä syy jäädä nukkuvien puolueeseen

Tärkein äänestämään ajava tekijä kuntavaaleissa oli velvollisuudentunne, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Hieman yli 80 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi, että äänestämisen kokeminen kansalaisvelvollisuudeksi vaikutti vaaliuurnille lähtemiseen paljon tai melko paljon.

Muita merkittäviä äänestämään ajavia tekijöitä olivat tunne äänen vaikuttavuudesta kotikunnan asioihin ja vaalin lopputulokseen, hyvän ehdokkaan löytyminen ja halu tukea ehdokasta. Myös halu tukea jotakin puoluetta vaikutti päätökseen käyttää äänioikeutta.

Eri tahojen suosituksilla ja kehotuksilla ei ollut merkittävää vaikutusta äänestämispäätökseen. Myöskään kuntavaalien alla tapahtuneet terrori-iskut Pietarissa ja Tukholmassa eivät merkittävästi vaikuttaneet äänestysaktiivisuuteen. Vain noin kymmenen prosenttia äänestäjistä arvioi edellä mainittujen tekijöiden vaikuttaneen paljon tai melko paljon päätökseen äänestää.

Merkittävimmät syyt jättää äänestämättä olivat epäluottamus politiikkaa kohtaan ja vaikeus löytää itselle sopivaa ehdokasta.

Muita keskeisiä syitä jättää äänestämättä olivat tunne asioiden hoitumisesta hyvin ilman äänestämistäkin sekä äänestämisen vähäinen hyöty itselle. Niin ikään äänestämättä jättämiseen vaikuttivat vaikeus löytää itselle sopivaa puoluetta ja epäusko yhden äänen vaikuttavuuteen.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusta varten haastateltiin huhtikuussa kuntavaalien jälkeen hieman yli tuhatta 18–75-vuotiasta suomalaista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.