Mainos

Velaksi eläminen yleistyy nopeasti

Suomalaiset rahoittavat jokapäiväisiä hankintojaan yhä useammin lainarahalla. Kulutusluottomarkkinat kasvavat jopa 20 prosentin vauhtia. Rahoituslaitokset vastaavat kysyntään aktiivisella markkinoinnilla.

Kodin tarve-esineitä ostetaan nykyään hanakasti velkarahalla. Isoja ja pieniäkin hankintoja varten säästetään vain vähän ja loput rahoitetaan kulutusluotoilla. Kulutusluottomarkkinat kasvavat jopa 20 prosentin vauhtia.

- Suomalaiset ovat entistä halukkaampia rahoittamaan hankintojaan etupainotteisesti, Ottamaan pienehköjä, vakuudettomia kulutusluottoja. Toinen on se, että kulutusluottojen tarjonta on Suomessa lisääntynyt aivan merkittävästi, pankinjohtaja Jussi Mekkonen Nordeasta kertoo.

Rahaa on siis tarjolla - suorastaan tyrkyllä. Kotimaisten tekijöiden ohella ulkomaiset suuryhtiöt ja muut rahoituslaitokset mainostavat itseään runsaasti.

Kolmen tuhannen laina irtoaa tällä hetkellä pankeista reilun 10 prosentin korolla. Korkokymmenyksissä on pieniä eroja.

Kulutusluoton hinta ilman vakuutta, lainamäärä 3 000 euroa Nordea 11,00% OP 10,27% Sampo 11,16% Lähde: yhtiöt

Hieman pienempi summa antaa sävyä kulutusluottomarkkinoihin. Tässä esimerkiksi on otettu Luottotalo Fenno. Todellinen vuosikorko vakuudettomassa 2000 euron luotossa 13 kuukauden maksuajalla nousee jo lähes 30 prosenttiin.

Kulutusluoton hinta ilman vakuutta, lainamäärä 2000 euroa Nordea 11,00% OP 10,27% Sampo 11,16% Luottotalo Fenno 29,65% Lähde: yhtiöt

Pienissä summissa korkohaarukka kasvaa entisestään. Nyrkkisääntö rahan hankkimisessa on se, että mitä mitä pienempi summa, sitä kalliimmaksi se tulee.

Kulutusluoton hinta ilman vakuutta, lainamäärä 500 euroa Nordea 18,91% OP 16,47% Sampo 14,16% Luottotalo Fenno 97,57% Lähde: yhtiöt

Kulutusluottojen määrää kasvattaa myös kuumana käyvä asuntokauppa.

- Asuntomarkkinat ovat eläneet kiivasta aikaa ja asuntojen vaihto, asuntojen rakentaminen synnyttää myös kulutustarpeita. Asuntoon liittyvien hankintojen osalta ja se lisää kulutusluottojen kysyntää, pankinjohtaja Jari Nieminen Helsingin OP Pankista kertoo.

Suomalaisilla on kulutusluottoja rahalaitoksista yli 10 miljardin euron edestä. Summaa paisuttavat suuret lainat, joilla ihmiset ostavat autoja tai vapaa-ajan asuntoja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.