Veikkaus laski: Tällä todennäköisyydellä sinusta tulee lottovoittaja

Veikkauksen tuotepäällikkö Ville Venojärven mukaan joka kolmastuhannes suomalainen on saanut jo osuuden päävoitosta.

– Yleensä kaikki todennäköisyyslaskelmat, mitä meiltä kysytään liittyvät voittamiseen. Laskelmat ovat monimutkaisia.  Mutta yksi suosituimmista riveistä on 1,2,3,4,5,6,7, niin näitä rivejähän on vain yksi.

Viime viikon lottolähetyksessä nähtiin harvinainen tapaus, kun kierroksen oikeat numerot olivat 4, 9, 31, 32, 33, 34 ja 37. Voittorivissä oli siis neljän peräkkäisen luvun jono luvusta 31 lukuun 34. Yhtään täysosumaa ei löytynyt.

– Viime viikonlopun lottorivin todennäköisyys voidaan laskea simuloimalla lottokoneella satunnaisia lottoarvontoja. Toinen tapa on laskea monimutkaisilla laskuilla se, kuinka monta riviä saadaan, missä on neljä numeroa peräkkäin. Laskeminen onnistuu, mutta vaatii aikaa. En uskalla edes arvioida, kuinka paljon niitä on, toteaa Venojärvi.

Mikä on saman rivin todennäköisyys?

Venojärven mukaan jokainen lottorivi on yhtä todennäköinen.

– Todennäköisyys on ihan tarkalleen 1/ 15 380 937 eli noin 1/15 miljoonaan.  Eurojackpotissa se on 1/95 miljoonaan ja Viking Lotossa 1/12 miljoonaan. 

– Se mahdollisuus, että lottovoittaja käyttää tuplausta on aika yksinkertainen lasku 1/55, lisää Venojärvi.

Veikkauksen tiedottajan Niina Vienon mukaan eniten veikataan 1, 3 rivejä pystyyn sekä peräkkäisiä numeroita 1-7.

– Jos näillä riveillä voittaa, niin voittosumma jakamassa voi olla jopa 3000 pelaajaa, mikä pienentää voittoa merkittävästi.

Meillä on muutama tuplavoittaja

Vienon mukaan lottohistoria on täynnä ihmeitä.

– Niin uskomattomalta kuin se kuulostaa, mutta pari kertaa lottohistoriassa voitto on mennyt samalle henkilölle. Tosin toinen osumista on tullut osana lottoporukkaa.

Vienon mukaan monet voittajista ovat käyttäneet vuodesta toiseen samaa tuttua riviä. voittajilla on ollut samoja riviä kuten niin moni muutkin veikkaaja.

– Rivi voi koostua syntymäpäivistä tai muuten tutusta vakiorivistä. Nämä numerot voittajat osaavat ulkoa. Ikävä kyllä, voittamisen todennäköisyys ei nouse, vaikka samaa riviä käyttää vuodesta toiseen. Se on joka kerta 1/15 miljoonaan, toteaa Vieno.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja