Vatikaani: Paavin leikkaus onnistui hyvin

Uutistoimisto Ansan mukaan paavi hengittää jo ilman hengityskoneen apua. Paaville tehtiin eilen illalla henkitorvenavaus.

Leikkauksesta toipuva Paavi Johannes Paavali II hengittää ilman hengityskoneen apua, kertoi italialainen uutistoimisto Ansa mainitsematta mitään lähteitä. Paaville tehtiin illalla henkitorvenavaus.

Vatikaani on luvannut tiedottaa kirkonjohtajan terveydentilasta puoli kahdelta Suomen aikaa. Paavi vietiin eilen päivällä takaisin Gemellin sairaalaan, jossa hän oli hoidettavana kymmenen päivää aiemmin tässä kuussa. 84-vuotias paavi on kärsinyt flunssan aiheuttamista akuuteista hengitysongelmista.

Paavi on johtanut 1,1 miljardin jäsenen katolista kirkkoa 26 vuoden ajan. Hän sairastaa myös Parkinsonin tautia. Hän on nyt sairaalahoidossa kymmenettä kertaa paaviutensa aikana.

Paavin seuraajasta erilaisia näkemyksiä

Paavin terveydentilan heikkeneminen viime päivinä on antanut uutta pontta keskustelulle siitä, kenestä tulee hänen seuraajansa. Katolisen kirkon sisällä on hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, millainen uuden paavin tulisi olla. Selvää seuraajaa ei siis ole.

Suurin osa maailman roomalaiskatolisista asuu nykyään Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Etenkin näillä mantereilla katsotaan, että uuden paavin pitäisi olla kotoisin jostain kehitysmaasta. Näiden alueiden sana myös kuuluu Vatikaanissa, koska nykyinen paavi on nimittänyt kirkkonsa keskushallintoon edustajia hyvin tasapuolisesti eri puolilta maailmaa.

-Italialaisilla paaveilla on vahva perinne, puolalainen paavihan oli ensimmäinen poikkeus vuosisatoihin. Henkilökohtaisesti veikkaan, että seuraava paavi on joku näitä Italian keskeisiä piispoja, toteaa ekumeniikan professori Risto Saarinen Helsingin yliopistosta.

Myös monet muut asiantuntijat katsovat, että juuri Venetsian ja Milanon kardinaalit ovat vahvoilla.

- Milanon kardinaali Dionigi Tettamanzi näyttää ainakin olevan internetissä vedonlyöjien suosikki. Hän on yhdistetellyt vapaamielisempiä ja vanhoillisempia ajatuksia.

Italian asemia parantaa pitkän perinteen lisäksi se, että maa edustaa opillista keskitietä.

- Se ei ole niin vanhoillinen kuin esimerkiksi Puola tai monet Afrikan maat, mutta ei ihan niin vapaamielinen kuin vaikka Hollanti, Saksa tai Yhdysvallat, kertoo Saarinen.

Nykyinen paavi on nimittänyt lähes jokaisen niistä kardinaaleista, jotka valitsevat yhdessä seuraavan paavin. Professori Risto Saarisen mukaan tästä seuraa, että mitään radikaalia linjanmuutosta ei ole odotettavissa.

- Voi olla, että sellaista pientä vapaamielistymistä saattaa olla, mutta en usko, että esimerkiksi seksuaalietiikan tai perhe-etiikan suhteen mitään suurta muutosta on odotettavissa.

Uusi paavi valitaan suljettujen ovien takana. Nämä konklaavit ovat usein olleet kiivaita ja pitkäkestoisia. Tälläkin kertaa uskotaan kestävän päiviä, ennen kuin Vatikaanista nousee valkoista savua.

(MTV3-AFP-Reuters-STT-DPA)

(Kymmenen uutiset 25.02.2005)

Lue myös:

    Uusimmat