Väsyttääkö keskellä päivää? Näin selätät uneliaisuuden!

Haluaisitko pötköttämään makuuasentoon keskellä päivää? Eivätkö silmät meinaa pysyä auki? Webmd.com kertoi 10 keinoa, miten saavutat säännöllisen unirytmin ja olet taas virkeä päivisin.

Melkein kaikilla on päiviä, jolloin olo tuntuu uneliaalta. Joidenkin elämää kohtuuton väsymys päiväsaikaan häiritsee todella pahasti ja torkkuja tekisi mieli ottaa vähän väliä jopa töissä. Ei ole yllättävää, että huonot unitottumukset yöllä johtavat päiväsajan uneliaisuuteen. Jos sinulta jää väliin edes muutamat yöunet tai nukut muutaman yön katkonaisesti, mielialasi laskee ja reaktiokykysi hidastuu. Kokeile näitä Webmd.com-sivuston vinkkejä, jottei sinun tarvitsisi viettää enää yhtään päivää unenpöpperöisen kärttyisenä!

1. Nuku öisin riittävästi

Kuulostaa itsestäänselvältä, mutta monet lipsuvat nipistämään tunnin tai pari uniajasta joko aamulla tai illalla tehdäkseen muita asioita. Useimmat aikuisista tarvitsevat 7-9 tunnin yöunet ja ainakin teini-ikäiset tarvitsevat normaalisti täydet yhdeksän tuntia.

2. Pidä häiriötekijät poissa sängystä

– Varaa sänky nukkumiseen ja rakasteluun. Sinun ei tulisi lukea, katsoa televisiota, pelata pelejä tai käyttää tietokonetta sängyssä, kertoo professori Avelino Verceles. Älä myöskään maksa laskujasi tai käy tulisia keskusteluja sängyssä. Kaikki sellainen saattaa aiheuttaa sinulle unettomuutta.

3. Herää säännöllisesti samaan aikaan

Univaikeuksista kärsiviä neuvotaan usein menemään vuoteeseen ja heräämään aina samaan aikaan joka päivä, viikonloput mukaan lukien. Heitä saattaa kuitenkin turhauttaa, jos uni ei tulekaan näinä suunniteltuina kellonaikoina. Helpota urakkaasi ja aloita asettamalla ensin pelkkä ihanteellinen heräämisaika. Pysyttele siinä muutama viikko tai jopa kuukausi saavuttaaksesi rytmin. Se auttaa sinua myös pääsemään kiinni sopivaan vuorokausirytmiin. Ja jos oletkin nukkunut edellisen yön huonosti, olet myös väsyneempi seuraavana iltana.

4. Siirry asteittain kohti aikaisempaa nukkumaanmenoa

Voit yrittää päästä lähemmäksi inhimillisempää nukkumaanmenoaikaa kokeilemalla mennä nukkumaan 15 minuuttia edellistä iltaa aikaisemmin neljänä peräkkäisenä iltana. Tämän jälkeen pysyttäydyt viimeisimmässä kellonajassa ja menet sen mukaan nukkumaan. Tämä toimii yleensä varmemmin kuin se, että yrittäisit kertaheitolla mennä tuntia aikaisemmin nukkumaan.

5. Syö säännöllisesti ja nimenomaan terveellisiä aterioita

Säännölliset ruokailuajat auttavat myös rytmittämään vuorokautta. Syö terveellinen aamupala ja lounas ajallaan sen sijaan, että vetäisisit aamulla napaan donitsin ja kahvin ja iltapäivän kiireessä sämpylän. Se auttaa välttämään uneliaisuutta aiheuttavaa energiavajetta. Illalla syöminen kannattaa lopettaa 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

6. Kuntoile

Säännöllinen liikunta (30 minuuttia päivässä mahdollisimman monen päivänä viikossa) tarjoaa monia etuja unta ajatellen. Etenkin aerobinen kuntoilu auttaa nukahtamaan paremmin ja nukkumaan sikeämmin.

Liikunta antaa myös enemmän energiaa päivään ja pitää järjenjuoksusi terävänä. Jos kuntoilet ulkona päivänvalossa, saat vielä enemmän hyötyä irti. Asiantuntijat suosittelevat 30 minuutin reippailua auringonvalossa per päivä, sillä valo auttaa rytmittämään unta. Liikuntaa kannattaa välttää kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa.

7. Järjestä aikataulusi uudelleen

Jos sinusta tuntuu, ettet ehdi nukkua tarpeeksi monta tuntia, sinun on järjestettävä aikataulusi uudelleen. Siirrä joitain illan aktiviteetteja aikaisempaan iltaan tai aamupäivään. Yritä jättää pois kaikki vähemmän tärkeät tehtävät. Kun saat tarpeeksi unta, jaksat hoitaa kaikki hommatkin paremmin.

8. Älä ota torkkuja myöhään iltapäivällä

Jos torkut myöhään iltapäivällä, se saattaa häiritä yöuntasi ja olet seuraavana päivänä entistä väsyneempi.

9. Tee nukkumaanmenosta rentouttava rituaali

Rentouttavat rutiinit ennen nukkumaanmenoa auttavat sinua rauhoittumaan kaikkien liikaa virkistävien tai stressaavien aktiviteettien jälkeen. Kokeile meditaatiota, lämmintä kylpyä, uppoudu hyvään kirjaan tai kuuntele rauhoittavaa musiikkia. Kuppi yrttiteetä tai lämmintä maitoa saattaa myös rauhoittaa, mutta jätä ne väliin jos uskot niiden herättävän sinut yöllä vessahätään.

10. Vältä yömyssyjä

Yleinen harhaluulo on, että alkoholi auttaa nukahtamaan. Todellisuudessa se riistää sinulta syvän unen, joka on välttämätöntä levänneen olon saavuttamiseen. Kun alkoholin vaikutus yön aikana lakkaa, heräät todennäköisesti uudelleen.

Päiväsajan uneliaisuus voi myös olla seurausta unihäiriöistä. Jos olet jatkuvasti unelias keskellä päivää (siitä huolimatta että olisit nukkunut hyvät yöunet ja olet nukahtanut hyvin iltaisin), sinulla saattaa olla unihäiriö. Tämä voi olla esimerkiksi narkolepsia, uniapnea tai nukkuessasi toistuva hengitysongelma. Tietyt sairaudet tai lääkkeetkin voivat aiheuttaa unettomuutta. Myös masennus, stressi tai pelot vaikuttavat unen laatuun. Mikäli epäilet kärsiväsi vakavista uniongelmista, ota yhteys lääkäriin.

MTV3/Helmi

Lähde: Webmd.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat