Mainos

Väsynyt on yhtä vaarallinen kuin rattijuoppo

Suomalaiset eivät tiedä, että unelias kuljettaja on yhtä vaarallinen kuin rattijuoppo. Tämä ilmenee tänään SuomiAreenassa julkistetusta tutkimuksesta.

Liikenneturvan tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten käsityksiä ja kokemuksia väsyneenä ajamisesta. Tutkimuksessa kysyttiin, minkä asteista humalatilaa 20 tunnin valveillaolo vastaa. Noin 60 prosenttia suomalaisista piti näin pitkän valveillaolon vastaavan alle 0,5 promillea.

Tosiasiassa 20 tunnin valveillaolo vastaa jopa yhden promillen humalatilaa eli selkeää rattijuopumusta.

- Väsyneenä ajaminen on yleinen ongelma varsinkin näin keskellä kesää. Kesällä tulee valvottua enemmän ja valoisuuden takia monen vuorokausirytmi menee sekaisin. Rattiin tartutaan väsyneenä eikä tiedosteta riskejä, toteaa Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.

Tutkimuksesta käy myös ilmi, että joka kuudes suomalainen on ajanut viimeisen vuoden aikana niin väsyneenä, että on pelännyt nukahtavansa rattiin. Kahdeksan prosenttia kuljettajista myönsi nukahtaneensa rattiin edes hetkeksi viimeisen vuoden aikana.

Vain uni tai kofeiini auttavat

Yli puolet yritti pysyä ratissa hereillä juomalla kahvia, laittamalla radion kovemmalle tai avaamalla auton ikkunan saadakseen raitista ilmaa.

- Kofeiinin nauttiminen ja nokosten ottaminen ovat ainoita keinoja, joiden on osoitettu pitävän väsymystä loitolla tunteja. Muut suomalaisten käyttämät keinot auttavat todennäköisesti vain ohimenevän hetken. Parasta on, jos tauon aikana voi ottaa vähintään viidentoista minuutin nokoset kahvin nauttimisen jälkeen. Kahvi kun alkaa virkistää vasta noin 20 minuuttia sen juomisesta, kertoo väsymystä ja vireystilaa paljon tutkinut professori Mikael Sallinen Työterveyslaitokselta.

Väsyneenä ajaminen on merkittävä liikenneonnettomuusriski. Arviolta 10-30 prosenttia kaikista kuolemaan johtaneista tieliikenneonnettomuuksista Suomessa on väsymysonnettomuuksia.

TNS Gallupin toteuttamaan Liikenneturvan tutkimukseen vastasi 1 113 suomalaista toukokuun 2012 lopussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.