Vastamielenosoittajilta uhkaavia sanoja, Elokapinan mielenilmaus jatkuu – "Emme säikähtäneet"

7:48
Katso video: Vastamielenosoittajat pitivät puheita Mannerheimintiellä.

Yli vuorokauden jatkunut Elokapinan mielenilmaus Helsingin Mannerheimintiellä jatkuu. Paikalle saapui iltapäivällä myös vastamielenosoittajia.

Ympäristöliike Elokapina aloitti mielenilmauksensa eduskuntatalon lähistöllä Mannerheimintiellä eilen torstaina iltapäivällä. Paikalla on ollut noin sata mielenosoittajaa.

Tänään perjantaina paikalle saapui vastamielenosoittajia, jotka pitivät pitkän puheenvuoron jonkinlaisen äänentoistolaitteen kautta.

– Me hyväksymme sen, että teillä on oikeus olla sitä mieltä mitä olette. Me hyväksymme sen, että on oikeutettua olla huolissaan ympäristön tilasta, ja sen, että teillä on oikeus mielenosoituksessa osoittaa huolenne. Se on tärkeä kansalaisoikeus, he sanoivat.

– Sitä emme hyväksy, että te häiritsette tavallisten suomalaisten työtä tekevien ihmisten elämää, työmatkoja ja matkaa hakea lapset päivähoidosta. Te olette lapsia, te ette ole vastuullisia aikuisia.

Vastamielenosoittajien mukaan se, mitä mielenosoittajat tekevät, ei ole turvallista.

– Kun riittävä määrä ihmisiä tulee siihen pisteeseen, että heillä palaa teidän kanssanne pinna, teitä ei pysty suojelemaan poliisi tai yhtään kukaan. Silloin teidät poistetaan siitä (Mannerheimintieltä) ja se ei välttämättä käy rauhanomaisesti.

Elokapinan mediayhteyshenkilö Lauri Autereen mukaan vastamielenosoittajilla on väärä käsitys siitä, että poliisi olisi antanut mielenosoittajille poistumiskäskyn.

– Näin ei ole tapahtunut. Tämä on täysin laillinen mielenosoitus, Autere sanoo.

– Me olemme täällä kaikkien tulevaisuuden puolesta. Ei meillä sinänsä ole mitään heitäkään (vastamielenosoittajia) vastaan.

Yllättikö vastamielenosoittajien puheenvuorojen uhkaavaksikin tulkittava sävy mielenosoittajat?

– Emme me tästä millään tavalla säikähtäneet. Me olemme täällä rauhanomaisesti. Olisi tosi asiatonta, jos joku tulisi meitä uhkailemaan, Autere toteaa.

Vastamielenosoituksesta oli ilmoitettu poliisille.

"Emme osaa ennustaa"

Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen Helsingin poliisilaitokselta kommentoi aiemmin tapahtumia MTV Uutisille paikan päältä.

– Poliisi arvioi tilannetta hetki hetkeltä. Tilanne on tällä hetkellä varsin rauhallinen. Mitä tulee tapahtumaan, sitä emme osaa ennustaa.

Kokoontumislaki ei määrittele mielenilmauksen takarajaa tai kestoa. Poliisin täytyy siis lain mukaan antaa mielenosoittajien jatkaa mielenosoitustaan, ellei tule syytä hajottaa sitä.

– Jos jonkun henki tai terveys joutuu vaaraan, ympäristölle tulee vahinkoa tai liikenne häiriintyy kohtuuttomasti, niin siinä tilanteessa voidaan tehdä toisenlainen arvio ja päättää. Mutta ne ovat aika harvinaisia tilanteita, apulaispoliisipäällikkö sanoo.

Apulaispoliisipäällikön mukaan mielenosoituksen turvallisuutta arvioidaan jatkuvasti.

Jos riskejä tulee, poliisi saattaa muuttaa arviotaan.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja