Varusmiehillä vuosittain kymmeniä itsemurhayrityksiä

Vekaranjärven eilisen pistoolinammukseen kuolleen varusmiehen tragedia on käynnistänyt keskustelun palveluksessa olevien mielenterveyden tasosta. Tämä oli kolmas varusmies vuoden sisään. Varusmiesliitto ei ymmärrä esikunnan näkemyksiä jatkotoimenpiteiden suhteen.

– Puolustusvoimien suhtautuminen näihin tilanteisiin sitä kautta, että saadaan aseet tiukemmin lukkojen taakse, on väärä. Ennemmin lisää varusmiesten tukipalveluihin, ettei niitä aseita käsiin edes etsitä, sanoo Jussi Mäkinen Varusmiesliitosta.

Mielenterveysongelmat ovat suurin syy alokaskauden terveyssyistä johtuviin keskeytyksiin. Niiden määrä on kuitenkin tasaisessa laskussa. Kun 2000-luvun alussa mielenterveysongelmaisten osuus terveyssyistä lopettaneista oli yli puolet, tänä vuonna se on alle 40 prosenttia.

Joka vuosi kuolee 2 - 3 varusmiestä

Palveluksessa kuolee nollasta viiteen, keskimäärin kahdesta kolmeen vuosittain. Kaikki ei kuitenkaan näy tilastoissa.

– Varusmiesten itsemurhayrityksiä on noin kymmenkertaisesti verrattuna toteutuneisiin itsemurhiin, kertoo ylilääkäri Tanja Laukkala Sotilaslääketieteen keskuksesta.

Varusmiesliiton Mäkinen vaatii toimenpiteitä – nopeasti psykologeja armeijan leipiin.

- Peräänkuulutamme psykologeja puolustusvoimien palkkalistoille. Eli lisää matalan kynnyksen tukipalveluita, joihin varusmies voi hakeutua hakemaan apua. Nyt kynnys on liian iso ja se kynnys tulee siitä, että sosiaalityöntekijät ja sotilaspapit päivystää toimistoaikaan eli silloin, kun varusmiehet ovat palveluksessa. Eli päästäkseen vastaanotolle varusmiehen pitää tiedottaa ongelmistaan varusmiesjohtajaan tai omaan kouluttajaansa. Se, että tekee omista ongelmistaan julkisia, tekee sen kynnyksen tulla esiin ongelmiensa kanssa.

Mäkisen mukaan moni pitääkin mieluummin ongelmat omana tietonaan. Tosin nykyisellään jos uskaltaa avata suunsa, hoitoa saa nopeammin kuin siviilissä.

– Varusmiehille on tarjolla monimuotoisia matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita, alkaen neuvontapuhelimesta, jonne voi soittaa nimettömästi. Terveysasemilla on psykiatrisia sairaanhoitajia ja päällikkölääkärin lähetteellä pääsee psykiatriseen erikoissairaanhoitoon viikon sisällä, joka on nopeampi kuin kiireettömän hoidon kriteerien puitteessa, sanoo ylilääkäri Laukkala.

Hoitoa tarjolla enemmän kuin keskiverto kunnassa

Esikunnassa uskotaan, että mielenterveysongelmat paljastuvat varuskunnissa aikaisessa vaiheessa.

– Jos varusmies itse asian ilmaisee, hoitoa on tarjolla enemmän kuin keskiverto kunnassa. Päivässä pääsee lääkäriin tai papin puheille, vahvistaa Juho Raulo Etelä-Suomen sotilasläänistä. Esikunnasta kehotetaan nuoria miehiä avaamaan suunsa jo kutsunnoissa.

– Kyllä mä kannustaisin nuoria miehiä vielä avoimemmin kertomaan niistä henkilökohtaisista asioista, joilla saattaa vaikuttaa npalveluskykyyn, Raulo sanoo.

Karjalan prikaatissa käynnistettiin eilisen vuoksi kriisityöryhmä. Myös prikaatin terveysasemalla on lisätty psykiatrista apua. Toimenpiteet eivät jää tähän. Varusteiden yllätystarkastukset ampumatarvikkeiden varalta lisääntyvät ja lukittujen asetelineiden avainten säilytykseen puututaan. Lisäksi henkilökunnalle annetaan lisäkoulutusta, jotta arveluttaviin tilanteisiin osattaisiin puuttua ajoissa.

Katso Joonas Lepistön juttu (Seitsemän uutiset 1.11.2011)

Lue myös:

    Uusimmat