Mainos

Varsovan arkkipiispa erosi juuri ennen virkaanasettamista

Stanislaw Wielgusia on syytetty yhteistoiminnasta salaisen poliisin kanssa Puolan kommunistivallan aikana.

Varsovan arkkipiispa Stanislaw Wielgus on ilmoittanut tänään eroavansa tehtävästään. Wielgus ilmoitti erostaan Varsovan katedraalissa vain puoli tuntia ennen kuin hänen virallisen virkaanasettajaisseremoniansa oli määrä alkaa. Wielgusia on syytetty yhteistoiminnasta salaisen poliisin kanssa Puolan kommunistivallan aikana.

Wielgusin virallista vihkimistä arkkipiispaksi oli Varsovan katedraaliin saapunut seuraamaan myös presidentti Lech Kaczynski. Kun Wielgus ilmoitti, että hän oli pyytänyt eroa ja jättänyt virkansa paavi Benedictuksen täytettäväksi, syntyi katedraalissa sekosorto.

Etupäässä vanhemmista ihmisistä koostuvasta kuulijajoukosta kuului huutoja "Ei, ei!" ja "Älä jätä meitä!". Wielgusin ilmoitus nostatti kuitenkin myös kättentaputuksia, ja katedraalin edessä mielenosoittajat vaativat hänen eroaan.

Paavi nimitti Wielgusin joulukuussa Varsovan arkkipiispaksi kardinaali Jozef Glempin seuraajana. Puolan katolinen kirkko vahvisti nimityksen perjantaina. Jo tuolloin oli tiedossa, että Wielgus oli ollut yhteistyössä salaisen poliisin kanssa.

Wielgus myönsi yhteistyön perjantaina, mutta kiisti vakoilleensa muita pappeja. Puolan piispojen nimittämä tutkimuskomissio raportoi, että sillä lukuisia todisteita Wielgusin harkiten harjoittamasta yhteistyöstä salaisen poliisin kanssa. Komission nimittänyt historioitsija Andrzej Paczkowski sanoi olevansa varma, että Wielgus oli ollut ilmiantaja.

Oikeistolainen Gazeta Polska -lehti - joka ensimmäisenä syytti Wielgusia joulukuussa - julkaisi tällä viikolla nettisivullaan tutkimuskomission 68-sivuisen selonteon. Sen mukaan Puolan salainen poliisi SB värväsi 28-vuotiaan Wielgusin, silloisen filosofian opiskelijan, vuonna 1967.

Vatikaani: Paljastukset ehkä kommunistien työtä

Vatikaanin tiedottaja Federico Lombardi antoi tänään ymmärtää, että Wielgusia koskevat paljastukset olivat ehkä entisten kommunistien työtä.

Hyökkäykset katolista kirkkoa vastaan Puolassa näyttävät Lombardin mukaan olevan "entisten vainoajien kosto, vainoajien jotka kärsivät tappion Puolan kansan uskon ja vapaudenhalun takia".

Vatikaanin mukaan kardinaali Glemp jatkaa toistaiseksi Varsovan arkkipiispan tehtävässä. Glemp puolusti Wielgusia puhuessaan Varsovan katedraalissa tänään. Glempin mukaan apostoli Pietarissakin oli ollut vikoja, mutta se ei ollut estänyt Jeesusta luovuttamasta kirkon johtoa hänelle.

Katolinen kirkko oli Solidaarisuus-liikkeen keskeinen tukija Puolassa 1980-luvulla. Eräät historioitsijat arvioivat kuitenkin, että ehkä jopa kymmenen prosenttia puolalaisista papeista oli yhteistyössä kommunistien ja pelätyn salaisen poliisin kanssa.

Puolan vaikutusvaltaiseen katoliseen kirkkoon kuuluu 90 prosenttia maan 38,5 miljoonasta asukkaasta.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.