Varoitus: Älä julkaise lapsestasi lomakuvia netissä

Pelastakaa Lapset haluaa muistuttaa kaikkia vanhempia netin vaaroista. Lapsista julkaistut lomakuvat saattavat päätyä netissä vääriin käsiin.

Pelastakaa Lapset -kansalaisjärjestön mukaan omien lomakuvien jakaminen internetissä on yleistynyt ja osa vanhemmista saattaa kuvia nettiin liittäessään tahtomattaan tulla loukanneeksi omien lastensa oikeutta yksityisyyteen. Järjestö pyytääkin nyt vanhempia miettimään tarkasti kuvien julkaisemista. Suojaamattomat lasten ranta- ja nakukuvat saattavat nimittäin päätyä ei-toivotuille sivustoille.

– Pelastakaa Lasten ylläpitämään Nettivihjeeseen tulee tasaisin väliajoin vihjeitä sivustoista, joille on poimittu eri lähteistä saatavilla olleita kuvia vähäpukeisista tai alastomista lapsista. Ikävä tosiasia on se, että lapsiin seksuaalista mielenkiintoa tuntevien on helppo kopioida ja käyttää lasten kuvia omiin tarkoituksiinsa. Siksi myös viattomassa tarkoituksessa otetut ja julkaistut kuvat lapsista ovat haluttua materiaalia käytettäväksi seksuaalisiin tarkoituksiin, järjestö kirjoittaa tiedotteessaan.

Pelastakaa Lapset toivoo vanhempien myös miettivän, voisiko kuvien julkaisu aiheuttaa lapselle nolon tilanteen tai jopa kiusaamista. Järjestö muistuttaa, että jo julkaistuja kuvia on lähes mahdoton saada netistä koskaan pois.

– Aineisto on lasten ja heidän ystäviensä sekä myös tulevaisuudessa työnantajien ja työtovereiden saatavilla. Kuvan julkaisijan on otettava huomioon nämä tosiasiat, järjestö tähdentää.

Pelastakaa Lapset toivottaa vastuullisen vanhemmuuden kesää ja mukavia lapsuuden kesämuistoja lapsille.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja