Varo – tuleva lakimuutos voi aiheuttaa sinullekin maksuhäiriömerkinnän!

Suomen Asiakastieto Oy alkaa huhtikuussa rekisteröidä myös sellaiset henkilöt, jotka ovat olleet pitkään ulosottoperinnässä. Uusia merkintöjä on aluksi tulossa arviolta 40 000 henkilölle.

Luottotietorekisteriin on tähän saakka merkitty henkilöt, joilta ei ole ulosoton kautta onnistuttu perimään saatavia, koska heillä ei ole ollut rahaa tai heitä ei ole tavoitettu. Huhtikuusta lähtien rekisteriin päätyvät myös ne velalliset, jotka ovat olleet ulosottoperinnässä kahden vuoden aikana vähintään 18 kuukautta. Uusia pitkäkestoisesta ulosotosta kertovia luottotietomerkintöjä saa arviolta 40 000 henkilöä.

Uudet merkinnät perustuvat vuonna 2010 tehtyyn luottotietolain muutokseen, jonka siirtymäaika on nyt päättymässä. Suurimmalla osalla huhtikuussa uuden merkinnän saavista henkilöistä on jo ennestään muita maksuhäiriömerkintöjä. Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä olevien määrä tulee kuitenkin kasvamaan uusien merkintöjen myötä tuhansilla henkilöillä. Vuoden 2011 lopussa rekisterissä oli 327 500 henkilöä.

Tähän asti esimerkiksi palkan ulosmittaus on voinut jatkua jopa vuosia ilman, että siitä on näkynyt merkintää velallisen luottotiedoissa. Oikeusministeriön tietojen mukaan lähes joka kymmenes ulosottovelallinen on ollut pakkoperinnän kohteena yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta.

Merkinnän välttää maksamalla viimeistään maaliskuussa

Uusia merkintöjä on tulossa mm. niille, jotka maksavat elatusmaksujaan jatkuvasti ulosoton kautta. Aina ei ole kyse velallisen heikosta rahatilanteesta, vaan esimerkiksi maksuhaluttomuudesta tai ajan myötä vakiintuneesta tavasta.

Vielä maaliskuuhun saakka velallisella on mahdollisuus maksaa kaikki ulosoton kautta pitkään perityt velkansa ja näin välttyä maksuhäiriömerkinnältä. Ulosottoviranomaisten mukaan velallisen on myös annettava uskottava selvitys siitä, että hän jatkossa aikoo maksaa saatavansa suoraan velkojalle.

Kuluttaja voi helpoimmin hankkia otteen omista luottotiedoistaan verkon kautta osoitteesta www.omatieto.fi ja varmistua siitä, onko hänellä maksuhäiriömerkintöjä.

Kattavat tiedot auttavat myös luoton myöntäjää

Pitkään ulosoton kautta peritään usein yksityisoikeudellisia saatavia ja verovelkoja, joiden summat ovat yleensä keskimääräistä suurempia. Vaikka velallinen koko ajan lyhentää saatavaa, on ulosottotiedon rekisteröinti luottotietoihin perusteltua. Merkintä kertoo, että henkilö todennäköisesti käyttää suuren osan kuukausittaisesta maksuvarastaan jo olemassa olevien velkojensa maksamiseen, jolloin uuden luoton myöntämistä kannattaa harkita perusteellisesti.

Uuden merkinnän myötä myös luoton myöntäjä saa käyttöönsä entistä kattavammat tiedot luotonhakijasta ja pystyy näin tekemään vastuullisempia luottopäätöksiä. Parhaassa tapauksessa ulosottotietojen laajempi rekisteröinti luottotietorekisteriin vaikuttaa positiivisesti myös ihmisten tapaan hoitaa maksuvelvoitteitaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja